‘Samenwerken’ nog niet op NDP-agenda

De Nationale Democratische Partij (NDP) is nog niet voornemens om over ‘samenwerken’ te praten met de politieke organisaties die parlementszetels bij de afgelopen verkiezingen hebben gehaald. Tijdens de onderhandelingen gisteren in het perscentrum van het kabinet van de president werd het al gauw duidelijk dat het staatshoofd slechts voor een kort kennismakings- en informatiegesprek de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij (Abop) en de Nationale Partij Suriname (NPS) had uitgenodigd. De NDP-delegatie, die de gesprekken voerde, bestond uit president Desi Bouterse, Jules Wijdenbosch, Errol Alibux, André Misiekaba, Winston Lackin en Faizal Abdoelgafhoer.
Opmerkelijk was dat alle partijdelegaties slechts voor 30 minuten binnen bleven. Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk was de enige partijvoorzitter die duidelijk aangaf niet tevreden te zijn met de handelswijze van de NDP-delegatie. Voor hem moet het duidelijk zijn of de paarse partij wel of niet gaat samenwerken met de Abop. Brunswijk gaf aan een persoon te zijn die direct met de deur in huis valt en duidelijkheid wil hebben. Hij hoopt dat er in de tweede ronde wel hierover wordt gesproken. Brunswijk was vlak na de VHP-delegatie, bestaande uit Chan Santokhi, Mahinder Rathipal en Riad Nurmohamed, aan de beurt. Santokhi wil voorlopig niet inhoudelijk ingaan op hetgeen binnen is besproken. De VHP-leider gaf slechts aan dat het om een informatief gesprek ging en er meerdere gesprekken zullen volgen. Voor het gesprek hebben beide partijleiders elkaar een stevig handdruk gegeven. Voor de NPS-delegatie, bestaande uit Gregory Rusland, Ruth Renfrum-Coutinho en Hesdy Pigot, ging het ook om oriëntatiegesprekken. Volgens Rusland ging het slechts om informatieve gesprekken en niets meer. De groene partij zal verslag uitbrengen aan haar achterban.
BEP kijkt uit naar samenwerking
Voor de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek is het wel duidelijk dat de partij een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van het land en hoopt zeker deel te zijn van een vervolggesprek. De delegatie, bestaande uit Celcius Waterberg, RonnyAsabina, Bert Eersteling en André Dikan , heeft het verkiezingsprogramma met de ontwikkelingsrichting afgegeven aan de NDP-toppers. Het gesprek met de NDP was kort. De partij kiest volgens Waterberg voor vooruitgang van het land. De BEP-voorzitter merkte op dat zijn partij geen slechte opmerkingen heeft gemaakt over het staatshoofd. Hij haalt aan dat wat de VHP betreft, er een rechtszaak was en hij het daarom niet nodig heeft gevonden om in te gaan op opmerkingen gedaan door Santokhi. “Obia a no fu yu, no spiti na ini”, aldus Waterberg. Met DOE en Palu zijn gesprekken in tweede ronde gevoerd.
FR

error: Kopiëren mag niet!