Santokhi: ‘VHP zit niet te wachten op uitnodiging NDP’

‘De VHP zit niet te wachten op een uitnodiging van de NDP’, zei partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi woensdagavond te Houttuin, waar hij zijn dank uitsprak aan het adres van de partijstructuren, partijleden en sympathisanten die de afgelopen periode intensieve campagne hebben gevoerd. Santokhi die de aanwezigen toesprak, schroomde er niet voor aan te halen dat de VHP ook haar trots heeft en een waardige partij is waar normen heel hoog staan aangeschreven. Hij zei dat de VHP beslist niet ervoor vreest om plaats te nemen in de oppositiebanken. Maar indien toch een uitnodiging van de NDP mocht komen voor onderhandeling, zal de VHP gaan aanhoren wat de paarse partij te zeggen heeft om dit vervolgens te delen met haar structuren. Santokhi gaf in duidelijke bewoordingen te kennen dat de VHP de verkiezingen niet heeft verloren. Integendeel is de VHP gegroeid qua aantal stemmen. Er zou al een basis zijn gelegd voor verdere groei van de partij.
Santokhi die op ontspannen wijze met de aanwezigen sprak, legde ook uit dat indien de VHP gaat samenwerken met de NDP, zij de zondebok gaan worden van het wanbeleid dat de afgelopen 5 jaren is gevoerd. Als voorbeeld gaf hij aan dat de VHP het beheer van twee ministeries toegewezen zou kunnen krijgen. Het ministerie van Financiën, waar de staatskas leeg is en het financieel beleid op zijn kop staat. De VHP-minister zou de taak op zich krijgen om het financieel beleid op rails te helpen brengen. Ook kan hij als pion gebruikt worden om de Surinaamse munt te devalueren. De VHP-voorzitter die dit op heel komische wijze verwoordde, zei dat de minister van Financiën uiteindelijk verwijten aan zijn hoofd geslingerd zal krijgen en tenslotte de laan uitgestuurd zal worden. Ditzelfde lot zal ook de minister van Justitie en Politie ondergaan, indien het hem niet zal lukken om de criminaliteit in te dammen. Santokhi, die zelf ook lachte om zijn eigen voorbeelden, gaf mee dat dit de harde realiteit zal zijn indien de VHP zal samenwerken met de NDP.
Het stemt Santokhi goed dat de VHP in de verschillende districten is gegroeid qua aantal stemmen. In Nickerie is de groei 107%, in Saramacca en Wanica 35%, in Commewijne 30% en in Paramaribo 20%. Maar volgens Santokhi is er nog veel werk aan de winkel. Deze groei heeft de partij niet veel meer zetels bezorgd, vanwege het hoge aantal stemmen dat nodig is om een zetel te behalen in deze districten. Daarom wil de VHP zich nu ook gaan focussen op het binnenland, waar er met minder stemmen zetels behaald kunnen worden. ‘Zo kan je ook groeien in zetels.’
‘Vertrouwen komt te voet en gaat weg te paard’, zei de voorzitter. Er zal ervoor gezorgd worden dat het vertrouwen van de kiezers die hun stem hebben gegeven aan de VHP, nimmer wordt geschaad.
Binnenkort zal een commissie gevormd worden die zich zal buigen over de conferentie die op16 januari zal plaatsvinden, op de 67ste jaardag van de VHP. Het voorwerk voor het behalen van optimale zetelwinst bij de verkiezingen in 2020 zal al in een vroeg stadium gedaan worden. De VHP zal zich vooral focussen op groei in aantal zetels in de verschillende districten. Ook in het binnenland zullen er structuren opgezet worden om mee te doen aan de verkiezingen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!