Soemita: ‘Verkiezingen 2015 slechtste in geschiedenis voor KTPI’

Willy Soemita, voorzitter van de Kerukunan Tulodo Prenatan Inggil (KTPI), zegt aan Dagblad Suriname dat de onlangs gehouden verkiezingen de slechtste resultaten in de geschiedenis van de partij hebben opgeleverd. ‘Het is zeer slecht geweest voor de KTPI. Nooit eerder heeft de partij dit resultaat gehad bij geen enkele verkiezing’, stelt de politicus. Op grond hiervan denkt de KTPI-leider dat het tijd wordt om de leiding van de partij definitief over te dragen.Bij de verkiezingen van 2010 wist de partij in Mega Combinatie 2 zetels binnen te halen. De KTPI, die bekend staat als de oudste Javaanse partij, is met 9 kandidaten op de lijst van de Alternatieve Combinatie (AC) in 2015 niet in geslaagd om een zetel voor één van haar kandidaten binnen te krijgen. Het was slechts de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) van coalitieleider Ronny Brunswijk die alle 5 zetels van de combinatie binnenhaalde. Zo wist de enige lijsttrekker van de KTPI, Sawirjo Soeparman, slechts 588 stemmen in Commewijne binnen te krijgen. De kandidaten Rudolf Partoredjo (270), Arif Soetodrono (21), Ahilia Welles (23) en Sandra Ardjosentono (16) waren slechts goed voor 330 van de 9.207 AC-stemmen in Paramaribo. De interne verkiezingen van de KTPI zullen bij monde van Soemita voor 2016 plaatsvinden. Volgens hem zal het hoofdbestuur niet lang hierover aarzelen.
Geen enkele reden om AC te verlaten
Soemita geeft aan dat de teleurstellingen van de laatstgehouden verkiezingen hem geen enkele reden geven om de samenwerking binnen de AC stop te zetten. De teleurstellingen zijn volgens hem eenmaal het risico dat alle partijen lopen die meedoen aan de verkiezingen. KTPI zal blijven totdat partners anders beslissen. Ook Brunswijk heeft eerder aangegeven de ondersteuning van de partners te appreciëren. Aangezien er binnenkort gesprekken met de winnende Nationale Democratische Partij (NDP) worden gevoerd, hoopt Soemita ook een oproep van Brunswijk, de coördinator van AC, te krijgen. Indien de Abop-leider Soemita vraagt om een ministerskandidaat voor te dragen, zal hij dat ook doen. Indien zoiets niet gebeurt, zal hij rustig kijken naar wat de toekomst hem aanbiedt. Vooralsnog blijven de KTPI en PDO van Waldi Nain hun zelfstandigheid behouden. Zaken zullen in ieder geval wel geëvalueerd worden.
Jawablok niet gepast anno 2015
Voor Soemita is het anno 2015 niet gehoord om een etnische blok te vormen. De politicus geeft aan dat de Surinamer in de afgelopen jaren verder ontwikkeld is naar het niveau van nationale partijen. Indien hij samen met de PDO, Pertjajah Luhur en Nieuwe Stijl KTPI zo een blok vormt, zal dat volgens hem alleen maar voor negativiteit zorgen. De KTPI-leider erkent dat zijn partij vanaf haar oprichting bekend staat als een Javaanse partij en grotendeels ook bestaat uit mensen van deze komaf. Echter moet volgens hem niet vergeten worden dat Javanen net als andere bevolkingsgroepen ook Surinamers zijn en overal geaccepteerd moeten worden. De partij heeft volgens hem daarom altijd een nationale opstelling gehad.
FR

error: Kopiëren mag niet!