Schalkwijk: ‘Campagnevoering V7 was niet effectief’

Professor Marten Schalkwijk
Professor Marten Schalkwijk
De te late formatie van V7 en de afzonderlijke campagnevoering van de partijen die geen eendracht uitstraalden, hebben volgens professor Marten Schalkwijk bijgedragen tot de slechte resultaten tijdens de verkiezingen 2015. Dit zei Schalkwijk tijdens een Kenniskring-ontmoeting dinsdag. Ook stelde hij dat de NPS weinig heeft bijgedragen binnen V7, omdat veel NPS’ers zich bij de NDP hebben gevoegd. Hij adviseerde dat de NPS werkt aan het heropbouwen en versterken van de partij.
Ook PL zou enorm hebben ingeboet aan aanhang vooral als gekeken wordt naar het ressort Tamanredjo, welke traditioneel aan PL toebehoorde. Dit alles heeft gemaakt dat de VHP binnen de V7 extra hard heeft moeten werken, maar er ook voor beloond is. De NDP had het volgens Schalkwijk ook vooral gemikt op de VHP en op Santokhi, maar de partij heeft toch getoond stand te kunnen houden.

Kleine partijen veel verloren
Schalkwijk bracht ook naar voren dat vooral de kleine partijen enorm veel verloren hebben tijdens deze verkiezingen. De overwinning van de NDP ging ten koste van die partijen. De NDP ging van 17 zetels in 2010 naar 26 zetels in 2015. De partners die samen met de NDP in Megacombinatie zaten, zijn bijvoorbeeld van 6 zetels naar 1 zetel gegaan.
Bij de V7 liggen nu de SPA en DA’91 uit DNA. Schalkwijk adviseert dat deze partijen fuseren met anderen of dat zij een nieuwe partijcombinatie maken. Ook gaf hij aan dat gebleken is dat Abop de sterkste partner is uit de A-Combinatie.
Over de hertelling die in Paramaribo heeft plaatsgevonden, zegt Schalkwijk dat het niet verstandig is, omdat de NDP al gewonnen heeft en het niet waarschijnlijk is dat er nog een zetel bijkomt voor de die partij of de V7 zou wat moeten verliezen.

error: Kopiëren mag niet!