NCCR op de hoogte van evacuaties in Akelekondre

dblogoSuriname heeft al een hele tijd met de regentijd te maken. Dat betekent dat er aardig wat water richting ons land komt, waardoor veel grond verzadigd raakt en rivieren ook buiten hun oevers treden. Dit maakt dat bepaalde woongebieden onder water lopen. Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) geeft aan dat deze situatie zich landelijk op verschillende plaatsen kan voordoen. Er zijn fluctuaties in het waterpeil van de Tapanahonyriver, Lawarivier, de boven Marowijnerivier en de Coticarivier. In Marijke Dorp en Galibi is het water de dorpen al binnengedrongen.
Er zijn ook meldingen van rukwinden, die soms delen van daken en soms hele daken hebben weggewaaid. Volgens Slijngaard is het een vrij intensieve periode van regen en rukwinden. Echter hoeven niet altijd mensen geëvacueerd te worden, omdat het water wel het dorp onderwater doet lopen, maar niet in de huizen terechtkomt. Dat is één van de criteria welke wordt bekeken. Als het water daadwerkelijk de huizen is ingetreden of de toegangswegen naar het dorp zijn afgesloten, wat zou maken dat er geen adequate hulp komt bij de mensen, ontstaat er een situatie voor evacuatie.Tot op dit moment is er vanuit richting NCCR zo een actie niet ondernomen. De situatie is volgens het NCCR niet anders dan Suriname gewend is in de afgelopen jaren. Volgens Slijngaard is de situatie nog niet zo precair om grootscheepse evacuaties te plegen.
Slijngaard vermeldt wel dat het NCCR op de hoogte is gesteld dat er onlangs een 40-tal personen van Akelekondre is geëvacueerd in een actie van een resortraadslid. NCCR was bij deze besluitvorming niet betrokken. Er is reeds contact geweest met de mensen die de actie hebben ondernomen en de situatie is volgens Slijngaard rustig. De volgende stappen richting Akelekondre worden overwogen.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!