Randjietsing: ‘Herverkiezing is overweging waard’

dblogoDe ondervoorzitter van de VHP, Radjkoemar Randjietsing, zegt dat herverkiezingen in Paramaribo overwogen moeten worden als blijkt dat er geknoeid is of niet richtig is gewerkt door de verantwoordelijke instanties en als na de hertelling substantiële verschillen worden geconstateerd. Dit, aangezien deze verschillen in het nadeel van het volk zouden kunnen werken. Randjietsing benadrukt dat de verkiezingen niet voor de VHP of de NDP zijn, maar van de burgers van het land en de burgers moeten daarom tevredenheid ervaren. De grondwet praat immers erover dat de verkiezingen op eerlijke en transparante wijze moeten geschieden, stelt de VHP’er.
‘Het is ook niet goed voor het gezicht van Suriname. Als natie krijgt men nu een verkeerd beeld van ons land in de wereld.’ Randjietsingh verwijst voorts naar het feit dat zowel de VHP als de NDP erop heeft gewezen dat de zaak opnieuw bekeken moet worden. ‘Van Dijk-Silos gaf zelf aan dat het een en ander niet goed gesealed was.’ Bij het transporteren van de dozen met stembiljetten vanuit de stembureaus of het hoofdstembureau bestond er volgens Randjietsing de mogelijkheid dat iets bijgevoegd of weggehaald kon zijn. Aangezien er bij aankomst op het Centraal Hoofdstembureau (CHS) geen kopie van het proces-verbaal van stembureau 16 (Blauwgrond) is afgegeven in het kader van de openbaarheid, kan dit te denken geven dat er iets mis is, redeneert de politicus. Was er wel een pv publiekelijk gemaakt, dan zou je na de vaststelling door het CHS kunnen verifiëren of de aantallen overeenkomen dan wel afwijken. Bij een minimaal verschil kun je volgens Randjietsing nog door de vingers kijken, maar bij grotere verschillen zal, indien dit gevraagd wordt, een herverkiezing volgens hem wel serieus bekeken moeten worden. Zaterdag zijn 38 stembureaus in Paramaribo genoteerd voor hertelling.
Tot nu toe zijn er geen noemenswaardige verschillen geconstateerd. Stembiljetten moeten verpakt, dichtgeplakt en gesealed in een stemkist opgesloten worden. OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos gaf aan dat dit bij een aantal stembureaus niet is gebeurd. Omdat er niet genoeg ruimte was in de stemkist, waren de stembiljetten van, met name stembureau 16 van Paramaribo, gewoon op de doos geplakt. Uiteindelijk werden de ‘verloren’ stembiljetten in een doos teruggevonden in dezelfde staat, zoals zij door het hoofdstembureau in deze doos geplaatst waren.

error: Kopiëren mag niet!