Rijstboeren in de Gangaram Pandeyweg praten over crises

dblogoDe rijstboeren in de Gangaram Pandeyweg zijn op maandag 1 juni 2015 om 20.00 pm. in vergadering bijeen gekomen om de crises waarin de sector momenteel verkeert, te bespreken. Op 17 april jl. hebben zij reeds een gesprek gehad met de minister en daarbij is de situatie aan hem uitgelegd. Onder andere hielden zij hem voor:
– dat in tegenstelling tot in Nickerie de rijstboeren van Saramacca waterpompen en onderhoud van infrastructuur zelf moeten betalen;
– dat die kosten door de boeren in Nickerie niet worden opgebracht, waardoor de kostprijs van een baal padie, die in Nickerie geproduceerd wordt, lager uitvalt;
– dat doordat de boeren in de Gangaram Pandeyweg aangewezen zijn op de regens als het gaat om irrigatiewater, zij permanent laat inzaaien met als gevolg ziekten en plagen en oogstverliezen;
-dat met de huidige rijstrassen zij permanent lage opbrengsten halen;
– dat met de inkomsten die zij nu halen niet eens de kosten worden gehaald, laat staan dat zij nog bankaflossingen kunnen doen en dan maar niet te spreken over gezinsonderhoud.
De rijstboeren zijn van oordeel dat de opeenvolgende regeringen hun beleid steeds, enkel en alleen op Nickerie hebben gericht, met als gevolg een veel lagere kostprijs in Nickerie en rassen waarmee men in de Gangaram Pandeyweg tot nu toe niet verder is gekomen dan 45 balen per ha.
Daarom dat de boeren de minister hebben gevraagd om zijn invloed aan te wenden, zodat alvast de leningen van de boeren bij het AKF voor enige tijd kunnen worden bevroren. De minister heeft zijn medewerking toegezegd en de boeren verzekerd van een landbouwpakket als eerste compensatie, bestaande uit zaaizaad, ureum, npk, chemicaliën en permanente begeleiding van Adron. Echter is het probleem daarmee nog niet helemaal opgelost.
Met de huidige prijzen voor rijst op de internationale markt zal de crisis in Saramaca verder verergeren. Bij de huidige prijs van $ 320/ton cargo in Nickerie mag verwacht worden dat de prijs van de volgende oogst veel lager zal uitvallen. Als van de $320/ton cargo, de droog- en pelkosten en de winst van de verwerker afgetrokken worden, mogen de boeren een prijs van hoogstens SRD 37,50 verwachten en bij de huidige kosten van de boeren in de Gangaram Pandeyweg beteken dat: einde verhaal.
De rijstboeren hebben dit probleem gisteren, 1 juni, op een bijeenkomst aan in de Gangaram Pandeyweg besproken. Zij wilden nagaan welke stappen zij verder moeten ondernemen om hun gezin en bedrijf staande te houden.
Namens de boeren van de Gangaram Pandeyweg,
M. Abelakh

error: Kopiëren mag niet!