Verkiezingsoverwinning Bouterse klap in het gezicht van democratie en mensenrechten

dblogoDe verkiezingsoverwinning voor de NDP, de partij van ex-dictator en president Bouterse, toont op verbijsterende wijze het korte geheugen en opportunisme van mensen aan. Een belangrijke rol speelt naast intimidatie door Bouterse c.s. de armoede, waarop Bouterse handig heeft ingespeeld door een sociaal programma te realiseren, waarvan het echter de vraag is (vanwege gedaalde olie- en goudprijzen, Suriname’s belangrijke exportproducten) of het op lange termijn wel haalbaar is. Om het geheugen op te frissen: sinds de militaire coup in februari 1980 heeft het militaire bewind zich systematisch schuldig gemaakt aan onderdrukking en ernstige mensenrechtenschendingen.
Oud-politici werden op vage gronden gearresteerd en mishandeld, militairen met wie conflicten ontstonden, werden vastgezet onder slechte omstandigheden, in maart 1982 werd sergeant Hawker, die een tegencoup had geleid, zonder vorm van proces standrechtelijk geëxecuteerd.
In december 1982 werden 15 tegenstanders van het militaire regime zonder vorm van proces geëxecuteerd in de Decembermoorden en in 1986 richtte het leger onder verantwoordelijkheid van legerbevelhebber
Bouterse tijdens de Binnenlandse Oorlog met tegenspeler R. Brunswijk een bloedbad aan in bosnegerdorp Moiwana.
In 2000 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld vanwege drugshandel tot 11 jaar gevangenisstraf. Het Decembermoordenproces werd getorpedeerd door de aanname van de amnestiewet, waardoor Bouterse c.s. niet meer berecht konden. De verkiezingsoverwinning van een partij met een dergelijk voorman is dan ook een klap in het gezicht van de democratie en mensenrechten, die pas kunnen terugkeren met de hervatting van het Decembermoordenproces. Geen straffeloosheid voor de misdaden van Bouterse en zijn medeverdachten.
Astrid Essed uit Amsterdam (Nederland)

error: Kopiëren mag niet!