Systeem van handmatig tellen volgens Miranda achterhaald

Jerry Miranda “We hebben nog een lange weg te gaan”.1Jerry Miranda, voorzitter van Hoofdstembureau Paramaribo, gaf op zaterdag aan dat de telling in Paramaribo al bijna op de helft is. Er zijn fouten geconstateerd die Miranda classificeert als te zijn ‘menselijke fouten’. ‘Correct zijn neemt soms een beetje tijd. De voorzitter van een stembureau is bijvoorbeeld in alle haast vergeten op de formulieren te tekenen en soms heb je dat als je 03.00 uur in de ochtend moet optellen, je 5+5=11 telt. De controle over kleine foutjes wordt door het hoofdstembureau gedaan. Dat is vanaf de dag van de inname gebeurd, 26 mei dus. Je kunt niet tellen wat fout is. De fouten zijn door de juristen bij het hoofdstembureau helemaal uitgezocht.’
De kleine menselijke fouten worden in bijzijn van de voorzitter van de stembureaus, het hoofdstembureau, het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau, de politie en zeker alle politieke partijen die er op dat moment waren, gecorrigeerd. De fouten worden niet door het hoofdstembureau gecorrigeerd. Degenen die de verantwoording erover draagt moet het corrigeren, vandaar dat het in bepaalde gevallen noodzakelijk is de voorzitters van de stembureaus, en indien nodig alle personeel van de stembureaus richting de Anthony Nesty Sporthal te halen.
Ieder protest wordt serieus genomen
Volgens Miranda treden er soms wel vertragingen op wanneer een stembureauvoorzitter helemaal in Brokopondo is. Dit zijn de zaken die volgens Miranda ettelijke uren in beslag hebben genomen, waardoor de telling later is begonnen.Daarnaast zijn er fouten waarop politieke partijen protesten aantekenen. ‘Ieder protest wordt serieus genomen. Het wordt genoteerd. Wij nemen dan verdere maatregelen. Het stembureau wordt opgeroepen en dan maken wij de desbetreffende stukken open. Als er opnieuw geteld moet worden in bijzijn van iedereen, dan moet dat maar gebeuren.’ De telling van de stemmen gebeurt allemaal handmatig. Een systeem dat dateert uit 19 zoveel is volgens de voorzitter misschien veiliger, maar er zijn volgens hem manieren om ook automatisering te beveiligen. ‘Dit is geen systeem. Het geeft je slapeloze nachten en stress. We zijn wel op de goede weg, maar het lijk alsof wij in deze situatie in de middeleeuwen zijn gebleven.’ Er moet volgens Miranda een gemakkelijker manier zijn.
Hij geeft dus aan dat hij in zijn eindverslag naar het Centraal Hoofstembureau en de autoriteiten dit onderdeel zeker meeneemt. ‘We hebben nog een lange weg te gaan, want wij nemen alle protesten serieus. Als V7 bij mij een protest aantekent, dan ga ik uit op onderzoek. Fouten gaan wij niet maken. Wij houden ons stipt aan de wet. Wie erbij moet zijn, moet erbij zijn, anders wordt niets behandeld’, aldus Miranda.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!