VHP'er Dew Sharman met 8.200 stemmen op voorkeur binnen

1VHPDewanchandrebhose (Dew) Sharman heeft de kiesdeler van Paramaribo weten te behalen. De DNA-kandidaat van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zegt aan Dagblad Suriname dat hij tot de laatste telling van zaterdagavond ongeveer 8.200 stemmen achter zijn naam kreeg. Het resultaat van Sharman is 3.641 stemmen meer dan het resultaat dat de arts in 2010 boekte. Toen miste hij de kiesdeler met 977 stemmen. Volgens de officieuze resultaten heeft de V7 in Paramaribo 37.618 stemmen weten te behalen, goed voor 6 zetels. De kiesdeler hier is dan 6.230 (37.618:6 + 1). Aangezien een groot deel van de stemmen in Paramaribo nog niet door het hoofdstembureau was verwerkt, is het te verwachten dat de gekozen kandidaat nog meer stemmen achter zijn naam krijgt. De oranje partij staat binnen de V7 nu landelijk aan kop met 9 zetels. Dit is precies de helft dat de combinatie in haar geheel heeft behaald. Sharman zegt dat hij vanwege het veldwerk en de adhesie van de samenleving reeds een goed gevoel had voordat de cijfers vielen. Overigens was het zijn partij die kort voor de verkiezingen stemadvies gaf om op nummer 16, Sharman, te stemmen. De VHP’er heeft echter geen goed woord over voor het besluit van het hoofdstembureau dat op het laatste moment nog besloot om de stemmen van 21 stembureaus opnieuw te tellen. “Ik vraag mij af wat er zo gebeurd is dat een hertelling nodig is”, aldus Sharman.
Met de verkiezing van Sharman komt nummer 6 van de Nationale Partij Suriname (NPS), Arthur Tjin-A-Tsoi, weg te vallen. Indien niemand de kiesdeler had gehaald, zou Tjin-A-Tsoi wel zijn gekozen. Met het wegvallen van de oud-parlementariër wordt het verkiezingsresultaat voor de NPS nog slechter. Volgens de huidige stand van zaken zijn alleen lijsttrekker Gregory Rusland en Patricia Etnel (5) gekozen. De leiding van de groene partij had de achterban en het electoraat als stemadvies gegeven om op lijstduwer Wayne Telgt te stemmen Tot zaterdagmiddag laat had Telgt de kiesdeler nog niet gehaald. Mocht Telgt uiteindelijk wel op voorkeur binnenkomen, dan gaat dat ten koste gaan van zijn partijgenoot Etnel.
Het is ook nog niet duidelijk of Faizel (Mike) Noersalim, nummer 13 in Paramaribo, van de Pertjajah Luhur (PL) de kiesdeler heeft gehaald. Bij het tellen van de stembureaus in Blauwgrond, bleek Noersalim) wel goed te scoren. Indien de PL’er wel wordt gekozen, verliest BEP-voorzitter Celsius Waterberg (kandidaat 4) zijn plaats. PL had reeds vanaf het begin geadviseerd op Noersalim te stemmen. Volgens de voorlopige resultaten heeft de V7 in Paramaribo 6 zetels binnen kunnen halen en landelijk 18. De kandidaten die op dit moment wel in Paramaribo binnen zijn, zijn Gregory Rusland (NPS), Riad Nurmohamed (VHP), Paul Somohardjo (PL), Celsius Waterberg (BEP), Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP).
FR

error: Kopiëren mag niet!