‘Politieke invloed hindert auditeur militair in uitvoering ambt’

Politieke invloed hindert Auditeur Militair in uitvoering ambAdvocaat Hugo Essed heeft sterk het vermoeden dat auditeur militair Roy Elgin door politieke invloeden gehinderd zou worden om zijn taken als vervolgingsambtenaar te vervullen in het 8 Decemberstrafproces. Essed, die gemachtigde is van de nabestaanden van de decembermoorden, gaf gisteren tijdens een persconferentie een uiteenzetting van gevallen bij het voornoemd strafproces, waarbij de vervolgingsambtenaar zijn taken niet op een deugdelijke wijze heeft uitgevoerd en de nabestaanden van de slachtoffers nog meer schade heeft toegebracht. Middels een verzoek op grond van artikel 4 van het Wetboek van Strafrecht hebben de nabestaanden zich met een beklagschrift tot het Hof van Justitie gericht, met het verzoek aan de procureur-generaal ‘specifieke instructies’ te geven, die ertoe moeten leiden dat de vervolging tegen alle 8 decemberverdachten zo spoedig mogelijk wordt hervat. Essed werd ondersteund door nabestaande Eddy Wijngaarde.
In april 2012 is amnestie gegeven aan de daders, vlak voordat de auditeur militair zijn strafeis zou stellen. ‘Dat is politiek’, zei Essed. Hij haalde aan dat de auditeur militair de vervolging zou moeten instellen tegen de hoofdverdachte, Desi Bouterse, die nu president is. Essed gaf aan dat hij niet denkt dat de politici en met name president Desi Bouterse, vanwege zijn ambt als staatshoofd, rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op de vervolgingsambtenaar, omdat Elgin dat niet zou toestaan. Echter zegt hij ook dat wanneer politiek in zijn algemeenheid wordt omvat, het een gegeven is dat een van moord verdacht persoon president is, beschikt over een leger en andere veiligheidsdiensten waarvan niemand weet door wie zij bestuurd worden. Dit is dan een klimaat waaronder de vervolging van die persoon geen eenvoudige taak is. Essed zegt daarom dat hij voor niemand zou wensen om in de schoenen van de militaire aanklager te staan. “Als je daar eenmaal staat, zijn wij toch van mening dat je op deugdelijke wijze je werk moet doen of de gemeenschap kenbaar moet maken dat er redenen zijn waarom het werk niet goed gedaan kan worden”, aldus de advocaat. Essed benadrukte dat hij en de procesgerechtigden tot nu toe niet van de zijde van het Openbaar Ministerie hebben gehoord of er inderdaad sprake zou zijn van zo een probleem. Hij hoopt wel dat zij vrij van politiek hun werk doen.
Vanaf de start heeft auditeur militair blunders gemaakt
Essed benadrukte dat de auditeur militair vanaf de start van het 8 Decemberstrafproces verschillende blunders heeft gemaakt, waardoor de rechtszaak tegen de 25 verdachten geen voortgang heeft gehad. Zo heeft de auditeur militair op de terechtzitting van13 april 2012 ten onrechte geconcludeerd dat in het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens er geen enkele regel voorkomt dat aangeeft dat de amnestiewet in strijd zou zijn. Dit terwijl het HvJ in het vonnis van verdachte Edgar Ritfeld uitdrukkelijk gesteld heeft dat artikel 8 AVRM rechtstreekse werking heeft in Suriname. Het Hof van Justitie heeft volgens hem daarbij uitdrukkelijk gesteld dat de toepassing van die bepaling niet alleen ziet op de bescherming van de belangen van een verdachte, maar dat de noodzaak voor de snelle afhandeling van strafzaken, oftewel de toepassing van onder meer artikel 8 AVRM, mede ziet op de gerechtvaardigde belangen van het (de) eventuele slachtoffer(s) van het feit. Ook zou de vervolging nagelaten hebben om een strafvoorstel bij de verdere behandeling van de zaak van noch Ritfelden noch van de overige verdachten te doen. Essed geeft aan dat Elgin gekozen heeft om voor een uitstel van een jaar te vragen. Dit verzoek werd toegewezen.
FR

error: Kopiëren mag niet!