Nieuwe vishal Centrale Markt officieel overgedragen

Frontfoto 1Gisteren vond de officiële overdracht van de nieuwe vishal van de Centrale Markt plaats. Deze nieuwe vishal heeft ook een eigen koelruimte. Alle vissers die buiten de oude vishal hun vis verkopen, zullen nu in de nieuwe vishal worden geaccommodeerd. Dit project is mogelijk geweest door het initiatief van Tullow Oil en haar partneronderneming Staatsolie Maatschappij NV. Het project is overgedragen aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling, omdat de markt onder de paraplu van dit ministerie staat. ‘Dit is één van de vele grotere stappen die moeten komen. Als we kijken naar wat de markt was, wat het nu is, en wat wij Surinamers willen dat de markt moet worden, dan moeten wij trots zijn en deze eerste stap koesteren’, zei dc Mike Nerkust.
‘De manier hoe vis in Suriname over het algemeen wordt verkocht, voldoet niet aan de standaarden’, zei minister Suresh Algoe van LVV. Dit project moet mede bijdragen aan het niveau van de standaard van de verkoop van vis. Dit was volgens de minister slechts een technische oplevering. Er moeten nog een paar zaken in orde worden gemaakt voor de hal in gebruik kan worden genomen. Algoe gaf aan dat LVV er alles aan zal doen om binnen 8 weken metalen tafels ter beschikking te kunnen stellen, de hal staat nog zonder meubilair. Er moet nog een waterinstallatie worden aangelegd. Marny Daal, vertegenwoordiger van Staatsolie, gaf aan dat dit project vrij lang heeft geduurd. De investering is $643.000. ‘Omdat het project langer duurde, gingen de kosten ook omhoog. Het is een mooi project geworden omdat het een goed voorbeeld is van publiek-private samenwerking’, zei Daal.
Tullow heeft de hal gebouwd. De eetstandjes moesten worden verplaatst. Dat is het gedeelte waar RO in beeld kwam. De ijsmachines zijn vanuit LVV gesponsord. Dat heeft volgens de minister ongeveer $50.000 gekost.Chris Roos, operation manager van Tullow, zei dat dit voor een oliemaatschappij een interessante en uitdagende investering is geweest. ‘Wij dragen de faciliteit over aan de leiding van de markt en hopen dat dit een goede bijdrage kan leveren aan de Surinaamse economie’, zei Roos. Het ligt nu in de bedoeling dat de resterende werkzaamheden door RO en LVV worden uitgevoerd. Tullow heeft haar deel al gedaan. Het ijs dat daar zal worden gemaakt, zal aan de vissers worden verkocht. LVV moet nog equipment voor het rechtsreeks in de boten laden van ijs plaatsen.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!