Minister Ashwin Adhin van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zou volgens een brief met aangehechte stukken, waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen, vanaf zijn aantreden als minister twee mijnbouwrechten hebben weten te regelen voor zijn familieleden. Beide mijnbouwrechten zou de bewindsman hebben geregeld op naam van Masa Mining Company NV, waarvan zijn vader, Arnold Adhin en zus Jennifer Abhelak-Adhin de aandeelhouders zijn. Vijendra Ramkhelawan, een kennis van de familie, zou als directeur van de vennootschap optreden. In totaal kregen de familieleden van de bewindsman 11.500 ha aan mijnbouwconcessies, waarvan 200 ha voor het recht tot exploitatie van bouwmaterialen voor grind en lateriet in het district Brokopondo en 11.300 ha voor het recht tot exploratie van goud, in het district Sipaliwini. Het bedrijf is op 17 februari 2014 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken en is formeel op 19 maart 2014 opgericht. Masa zou volgens het KKF-uittreksel een maatschappelijk kapitaal hebben van SRD 5.000 en is gevestigd aan de Rampiarestraat nummer 30 te Paramaribo.
“Niets ervan is waar. Men probeert mij politiek te schaden”, stelt de bewindsman geconfronteerd met de stukken. Adhin geeft aan dat hij zelf ook een mail ontvangen heeft met de brief en stukken en schrok zelf van de beschuldigingen die erin stonden. De DNA-kandidaat van de NDP benadrukt dat hij bij het zien van de stukken terstond contact heeft opgenomen met zijn jongere zus om zaken recht te trekken. Aan hem werd door zus Jennifer meegedeeld dat zij het voornoemde bedrijf inderdaad een tijdje geleden zou hebben opgericht, omdat zij naar een iets rustigere baan zocht. Toen zij op den duur een beter aanbod kreeg van haar oude werkgever, besloot zij om Masa dan maar door te verkopen. Volgens de briefschrijver is het opvallend dat concessies aangevraagd worden door mensen die geen kaas van de mijnbouw hebben gegeten. Adhin, die vanaf juli 2013 de scepter zwaait op het voornoemde ministerie, heeft zich gespecialiseerd in informatie- en communicatietechnologie. Hij benadrukt dat zijn jongere zus civieltechnisch ingenieur is en bij een groot bedrijf bezig is met steenslag. Dit zou dan de reden zijn geweest, waarom zij toen een eigen mijnbouwbedrijf wilde opzetten. Zo uit het hoofd weet hij niet of zijn zus inderdaad concessies heeft aangevraagd of gehad, beweert de minister. Het bedrijf heeft volgens hem ook geen enkel vermogen. Wat volgens hem wel vaststaat, is dat hij geen hand hierin heeft gehad. Hij vermoedt dat de nieuwe eigenaren de concessies hebben aangevraagd.
Indien de brief inderdaad waar blijkt te zijn, zou het niet de eerste keer zijn dat regeringstoppers voordelen uit de mijnbouwsector hebben kunnen halen. NF/VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien heeft eerder aangegeven dat president Desi Bouterse meehelpt de roofbouw van onze natuurlijke hulpbronnen voort te zetten. Het geval van de zogenaamde ‘Area of Interest’ heeft ook daarmee te maken. Zo zou coalitieleider Ronny Brunswijk van de Abop volgens Gajadien ook tientallen concessies hebben via de naamloze vennootschap NV Robruns.
FR