Veel veranderingen op nieuwe stembiljetten

Veel veranderingen op stembiljetten.1Voor de komende verkiezingen zijn er een heleboel veranderingen op stembiljetten doorgevoerd. Lothar Boksteen, voorzitter van de Beleidscommissie Voorbereiding Verkiezingen, zegt aan Dagblad Suriname dat de veranderingen zijn doorgevoerd om fouten, die bij het stemmen worden gemaakt, zoveel als mogelijk terug te dringen. In het kader hiervan is besloten om als eerste de foto’s van alle DNA-kandidaten, op het blauw stembiljet te plaatsen. Hierdoor kunnen kiezers gelijk zien wie de persoon is voor wie zouden willen stemmen. Boksteen geeft aan dat het in het verleden te vaak voorkwam dat kandidaten met andere namen bij de gemeenschap bekend waren, waardoor de kiezer deze kandidaat niet terug op de lijst kon vinden. Volgens de voorzitter van de beleidscommissie was het in eerste instantie de bedoeling om deze verandering ook door te voeren op de witte stembiljetten, bestemd voor het kiezen van ressort- en districtsraadslieden. “Hier zou de verandering in principe beter tot zijn recht zijn gekomen, omdat zulke fouten meer op de witte stembiljetten worden gemaakt. Jammer genoeg is dit door onbekende redenen niet doorgegaan”, aldus Boksteen.
Een andere opmerkelijke verandering is dat er op de blauwe stembiljetten uitdrukkelijk een opschrift staat dat de kiezer slecht 1 rondje mag kleuren. Dit opschrift is in grote letters gezet. Bij de lijstnummers zal er ook geen gebruik meer worden gemaakt van de afkorting ‘no.’, maar ‘nr’. Volgens Boksteen werd in het verleden vaak de fout gemaakt dat kiezers de ‘o’ van de ‘no’ kleurden, waardoor deze stemmen ongeldig werden verklaard. Verder is het zwarte vakje om de te kleuren cirkel dikker gemaakt, zodat er niet meer zo gemakkelijk erover wordt gekleurd. Ook bij de volgorde van namen zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd.
Bij de witte stembiljetten staat volgens Boksteen ook duidelijk aangegeven voor hoeveel rr- of dr-leden maximaal gestemd mag worden. De commissievoorzitter benadrukt dat er nog meer wijzigingen zijn doorgevoerd die de kiezer pas zal opvallen indien hij oude en nieuwe stembiljetten naast elkaar legt.
Donderdag is een aanvang gemaakt om de stembiljetten in orde te maken. Ruim 400 ambtenaren zullen de komende 2 weken samen meer dan 800.000 stembiljetten perforeren, vouwen, stempelen, hertellen, verpakken en distribueren. In totaal zijn er 353.000 kiesgerechtigden die naar de stembus zullen gaan. Een kiezer mag maar 1 keer een fout maken: 1 op het DNA-biljet en 1 op het ressortraad-biljet. Er wordt een bepaalde volgorde gehanteerd. Nadat de DNA-stembiljetten van alle districten zijn afgewerkt, worden biljetten met de rr-lijsten afgewerkt. Op 20 mei moeten alle stembiljetten in orde zijn om gedistribueerd te worden naar alle districten. Alle 830.000 stembiljetten moeten uiterlijk 19 mei 2015 bij de hoofdstembureaus zijn afgeleverd.
FR

error: Kopiëren mag niet!