Hoofd Luchtvaartdienst Venlo: “Aanval Van Embricqs is persoonlijk”

dblogoHet feit dat Jerrel van Embricqs, directeur van Hi-Jet, en Sonny Hira, Bureau Woordvoerder VHP, vinden dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het optreden van het hoofd van de Luchtvaartdienst, Robby Venlo, moet volgens laatstgenoemde gezien worden als een persoonlijke aanval aan zijn adres. Het hoofd van de Luchtvaartdienst zegt aan Dagblad Suriname dat de Hi-Jet directeur vanaf het begin van het incident steeds zijn naam in de media heeft aangehaald, terwijl hij ten tijde van het gebeuren niet in de toren aanwezig was en hierdoor automatisch niet degene was die de piloot had teruggeroepen. Venlo geeft aan zijn naam gezuiverd te willen hebben en graag uit te kijken naar hetgeen het gevraagde onderzoek naar voren zal brengen. Venlo geeft aan dat hij reeds vanaf het begin niet gevraagd had naar de politieke achtergrond van de patiënten of wie de mensen zelfs waren, omdat dat ook geen vragen zijn die de Luchtvaartdienst stelt. “Ik maak mij niet druk om het onderzoek. Zij zijn vrij om het onderzoek aan te vragen”, stelt Venlo. Het is daarom ook zo dat hij zich niet druk maakt ‘om de politieke zaken waarmee de Hi-Jet directeur zich bezig houdt’. Belangrijk voor hem is dat de gewonde personen spoedig herstellen.
Volgens Venlo is in de vooravond van zondag 3 mei door Hi-Jet telefonisch toestemming gevraagd voor het uitvoeren van emergency helikoptervluchten vanuit Zorg en Hoop richting Nickerie. Hi-Jet zou het vliegplan indienen zodra er toestemming verleend was door de dienstdoende arts, onder wiens behandeling de slachtoffers waren. Deze vluchten werden volgens Venlo uiteindelijk niet uitgevoerd. Hi-Jet zou volgens hem toen hebben aangegeven deze vluchten op de maandag 4 mei om 12.00 uur uit te voeren. Uiteindelijk kreeg de vliegtoren een melding dat de vlucht om 17.15 uur zou worden uitgevoerd. Volgens Venlo was het vereiste vliegplan op dat moment niet door Hi-Jet ingediend aan de vliegtoren. Aangezien de vluchtuitvoering zou plaatsvinden in de nachtelijke uren en het niet een emergency zou betreffen, is er geen toestemming verleend. De Luchtvaartdienst-topper benadrukt dat er wel uitzonderingen worden gemaakt bij spoedgevallen, maar de aard van de vlucht moet wel in het vliegplan aan de Luchtvaartdienst worden doorgegeven. Wat Van Embricqs volgens Venlo nu doet, is het beeld scheppen, waardoor het erop lijkt dat de Luchtvaartdienst inderdaad een toezegging had gedaan. “Wij hebben daadwerkelijk gesproken. Hij mocht gaan. Wanneer iemand anders in de toren zit en zegt dat Hi-Jet niet mag gaan, dan gaat hij niet. Wanneer er iets gebeurt, waarbij Venlo dan niet aanwezig was en steeds zijn naam naar voren wordt gehaald, gaat hij dan automatisch ervan uit dat de aanvallen opzettelijk op zijn persoon zijn gericht.”
Van Embricqs heeft vanaf het begin in de media gesteld dat de patiënten die betrokken waren bij de aanrijding, vanuit het ziekenhuis in Nickerie voor medische behandeling overgevlogen moesten worden naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De piloot is volgens hem teruggeroepen om iets na 17.00 uur in opdracht van de leiding van de Luchtvaartdienst, terwijl er geen duidelijke verklaring hiervoor is gegeven. Van Embricqs en Hira vinden dat de president deze kwestie dient te laten onderzoeken door onafhankelijke deskundigen, waardoor de waarheid naar boven komt. Hira vindt dat deze zaak niet zonder consequenties kan blijven. De VHP legt zich niet neer bij de verklaring van de Luchtvaartdienst over dit geval. Bij Hira kan het niet in dat Hi-Jet al eerder vluchten voor bekende personen zelfs in de nachtelijke uren zonder problemen heeft mogen uitvoeren. Hij vraagt zich af waarom het in dit geval niet mocht. De slachtoffers die betrokken waren bij de aanrijding zijn sympathisanten van de VHP, die op zaterdag 2 mei op weg waren naar de massameeting van de V7 in Nickerie.
FR

error: Kopiëren mag niet!