Kort geding tegen minister Algoe over perceel Uitkijk

LVV-minister Suresh Algoe
LVV-minister Suresh Algoe
Sinds 23 juli 2014 loopt er een kort geding tegen de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Suresh Algoe, met betrekking tot een stuk landbouwperceelland van 5,5867 hectare te Uitkijkpolder. Algoe heeft officieel een beschikking van dit terrein in handen. Hij heeft het recht om landbouwactiviteiten op dit stuk land uit te oefenen, verkregenop 24 november 2011. Het kort geding tegen hem en het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer is ingediend door de weduwe Bajnath-Ramroep. Zij meent dat zij het recht op grondhuur van dit perceel moet krijgen, aangezien zij daar al 40 jaar woont.
ParlementariërAsiskumar Gajadien zegt ervan op de hoogte te zijn dat de minister van LVV haast in elk district een stuk grond heeft. ‘Algoe heeft zoveel andere kavels en zelfs een volkswoning gekregen.’Gajadien geeft aan dat hij dit met bewijzen kan aantonen. Volgens hem is het geval van de weduwe Bajnath overigens niet uniek. ‘Opvallend is wel dat het perceel in kwestie ligt op een landaanwinningsproject en dus valt onder LVV’, zegt Gajadien. Dit suggereert dat Algoe, als onderdirecteur van LVV destijds, voorkennis had van zaken en dat hij deze kennis ten eigen bate heeft aangewend. Dit is moreelethisch niet correct’, aldus Gajadien. Het betreffende perceel blijkt sinds 1964 in grondhuur afgegeven te zijn aan Ramasre Bajnath, de ondertussen overleden echtgenoot van weduwe Bajnath.
De vrouw die na haar huwelijk haar intrek nam bij Bajnath, woont nu al langer dan 40 jaren op dit stuk land. In september 2013 deed zij conform de bepalingen van het Decreet Uitgifte Domeingrond een verzoek bij RGB om het recht van grondhuur op dit perceel te verkrijgen. Bij het overlijden van haar man was dit recht niet overgedragen, omdat grondhuur niet onder het erfrecht valt. Hierbij kwam weduwe Bajnath tot de ontdekking dat het perceel reeds aan een ander was toegewezen. De weduwe geeft aan dat het gezin heel veel geïnvesteerd heeft in onder andere het ophopen van het perceelland. Zij heeft keihard gewerkt bij het uitoefenen van landbouw en zij heeft samen met haar gezin een woning op het terrein gebouwd. Nu wordt zij steeds bedreigd met ontruiming.
Middels het kort geding vraagt de weduwe Bajnath nu dat de rechter de minister van RGB en Algoe bij vonnis veroordeelt om het recht op grondhuur aan haar af te staan en in afwachting hiervan de beschikking van Algoe in te trekken. Voorts vraagt zij een dwangsom van SRD 5.000 van zowel Algoe als RGB voor elke dag dat dit vonnis niet wordt uitgevoerd. De rechter in kort geding heeft nog geen uitspraak gedaan.

error: Kopiëren mag niet!