Veel fouten bij kandidatenlijsten

dblogoNiet alle kandidaten die zijn opgegeven op diverse lijsten, zijn door de controle gekomen van de verschillende hoofdstembureaus. Er zijn nogal wat fouten ontdekt en deze zijn per deurwaardersexploot bekend gemaakt aan de 11 politieke organisaties die mee zullen dingen bij de verkiezingen op 25 mei 2015. Ook de V7 heeft te maken gehad met fouten. Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland gaat het om verschillende kleine fouten, waarbij namen fout zijn geschreven of formulieren verkeerd zijn ingevuld. Volgens Rusland was er ook een geval in Paramaribo waarbij stukken van een DR-kandidaat niet in orde waren. Deze zijn volgens hem al in orde gemaakt. Ook de NDP had fouten. Volgens Winston Lackin, woordvoerder van de partij, gaat het niet om fouten van dien aard die niet gecorrigeerd kunnen worden. Het gaat volgens hem om de districten Paramaribo, Para, Brokopondo en Sipaliwini waar er fouten zijn in de namen en adressen van bepaalde kandidaten. Conform de regels verwacht de woordvoerder dat deze fouten tijdig gecorrigeerd worden. Marinus Cambiel, ondervoorzitter van de Abop, praat over tekortkomingen op de lijst van de Alternatieve Combinatie (AC). Volgens Cambiel gaat het om gevallen waarbij uittreksels ontbreken en gemakkelijk in orde kunnen worden gemaakt. In eerste instantie was bekend gemaakt dat in Coronie door de AC personen zijn gekandideerd die niet twee jaar ter plekke wonen. Cambiel zegt dat dit geval moeilijk te bespreken is, omdat de partij geen uitsluitsel hierover heeft gehad.
Dharm Mungra van het Megafront zegt dat de combinatie ook met kleine schoonheidsfoutjes werd geconfronteerd. Volgens hem gaat het om fouten waarbij bij bepaalde kandidaten er een nationaliteitsverklaring ontbrak of handtekeningen op verkeerde plaatsen zijn gezet. Daarna zijn er volgens Mungra gevallen waar de bewilligingsformulieren niet correct waren ingevuld. De Megafront-leider zegt dat de combinatie een geval in Para meegemaakt heeft waar door het hoofdstembureau beweerd is dat een verzamellijst ontbrak, terwijl die er wel was. In Paramaribo was er op de dag van de indiening ook een probleem met de RR- en DR-lijsten, maar die zijn volgens Mungra op dezelfde dag nog gecorrigeerd.
Clifford Marica van Duurzaam en Rechtvaardig Samen (DRS) spreekt van feilloze lijsten.Volgens de DRS-leider is de partij slechts met een geval geconfronteerd, waarbij een handtekening van een DR-kandidaat in Paramaribo foutief was aangemerkt. Het hoofdstembureau constateerde dat de kandidaat met haar meisjesnaam een handtekening moest plaatsen en niet met de gehuwde. Marica geeft aan dat dit snel is recht getrokken en zaken nu in orde zijn.
Namens de Palu zegt Henk Ramnandanlal dat de partij in drie districten met kleine fouten is geconfronteerd. In Paramaribo ontbraken van twee kandidaten de uittreksels, die aan de bewilligingsformulieren zijn gehecht. In Wanica was volgens hem ook een probleem waar het digitale bestand van de lijsten ontbrak en in Sarmacca ontbrak er ook een uittreksel. In Coronie is alles vlekkeloos verlopen. Ramnandanlal benadrukt dat de fouten al zijn recht getrokken.
Volgens Desmond Plet, woordvoerder van DOE, heeft de partij slechts in Commewijne en Saramacca enkele fouten mee moeten maken. In beide districten ging het volgens hem om gevallen waarbij enkele bewilligingsformulieren niet in orde waren, terwijl in Commewijne er ook een geval was waarbij een RR-kandidaat op de lijsten van twee partijen voorkwam. Dit is intussen ook al gecorrigeerd. Bij de APS waren er volgens voorzitter Rene Artist slechts gevallen waarbij uittreksels van RR-kandidaten ontbraken. Wat de DNA-kandidaatlijsten betreft, zegt hij dat deze foutloos zijn bevonden. Paul Abena van de ANC deelt mee dat de combinatie slechts twee fouten in Paramaribo en Sipaliwini heeft meegemaakt, waarbij het ging om fouten in de bewilligingsformulieren.
Het hoofdstembureau Paramaribo wil nog geen commentaar geven op fouten die er zijn geconstateerd. De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, Jerry Miranda, wil niet vooruit lopen op zaken. Hij verwijst naar de openbare vergadering van vrijdag, waar bekendgemaakt zal worden wat het onderzoek van de hoofdstembureaus heeft uitgewezen. Ook andere voorzitters van hoofdstembureaus wachten op de openbare zitting. Alle partijen hebben al een schrijven ontvangen van hoofdstembureaus. Indien partijen niet akkoord gaan met een besluit van een hoofdstembureau, kunnen ze in beroep gaan bij de president.
FR

error: Kopiëren mag niet!