De politiek strijd in Suriname

dblogoNu alle kandidaten bekend zijn, rijst de vraag hoe verder in ons geliefd land!
Tijdens de campagnes moet er geen sprake zijn van haat en nijd, maar van onderlinge verdraagzaamheid. Als ik bepaalde politici volg, ook de jongeren, dan betwijfel ik of ze progressief, neutraal en nuchter denken. Men moet niemand gaan vergelijken met religieuze personaliteit en vooral niet gaan voortborduren op het geloof! Trouwens, men moet familie, vriendschap en geloof gescheiden houden van de politiek. We moeten met ons allen naar een gezamenlijke toekomst, broederlijk en succesvol in harmonie met elkaar kunnen samenleven. De filosofie die ik aan politici wil meegeven, is dat men wel kritisch mag zijn, maar de tegenpartijen moet men met argumenten bestrijden. Vooral hun partijprogramma’s en ideologieën, maar niet persoonlijk bestrijden en / of bespreken. Deze stelling c.q. ideologie die ik van mijn progressieve politieke leiders heb mee gehad, draag ik hoog in mijn vaandel en ik wil dit ook graag meegeven aan de toekomstige politici en leiders. In dit artikel zal ik over het district Commewijne hebben, aangezien ik tijdens een aantal verkiezingen actief ben geweest in mijn geboortedistrict en zodoende de zweepslagen van het veldwerk enigszins ken.
Vroeger was de KTPI de toonaangevende partij, maar de politiek is zó dynamisch, dat dit reeds is achterhaald. De toenmalige PL ( Pendawa Lima ) o.l.v. Paul Somohardjo was in 1977 ook heel sterk. Toen was het een nek -aan – nek-race tussen de VDP (Verenigde Democratische Partij) en de NPK 2 (Nationale Partij Kombinatie 2) .Tenslotte behaalde de NPK 2 de twee zetels.
De huidige politieke situatie is een heel andere dan van die tijd.
De KTPI nam in 2010 in de MC-combinatie deel aan de verkiezingen.
Nu gaat de NSK de strijd in samen met de NDP. Waar zal de PDO ( Naïn ) haar kiezers halen, die in AC/Abop-combinatie samen met de KTPI de strijd zullen voeren? Dit zal zonder meer een verzwakking betekenen voor de PL, eveneens voor de NDP.
De BVD is uit elkaar gevallen, een deel van de kiezers zal naar de V7 gaan (de groep van dr. Roy Mohan ), een deel naar de NDP (de groep van Dilip Sardjoe) en een klein deel naar de Nieuwe Leeuw van Dharm Mungra. Deze combinatie, alsook de DOE en de AC / Abop zullen geen kans maken in het toenmalige suikerdistrict. Dr. Roy Mohan, die lijsttrekker was van de BVD in 2010, behaalde bijkans 1.700 stemmen. Dit was niet genoeg om een zetel in de wacht te slepen, want hij haalde de kiesdeler niet.
Enerzijds betekent de overstap van Mohan naar de V 7 een aanwinst.
Anderzijds moet men ook de aanhang van de ex – onderwijsinspecteur, de huidige dc Remy Polack niet uit het oog verliezen.
De verkiezingsuitslagen op 25 mei 2010 waren als volgt :
– MC — 4.395 stemmen (1 zetel, J.Warsodikromo).
– NF — 4.363 stemmen (1 zetel , Sh. Girjasing).
– VA — 4.553 stemmen (2 zetels, R.Tamsiran& H. Sakimin).
– BVD / PVF — 1.997 stemmen (geen zetels).
– DOE — 534 stemmen ( geen zetel ).
Totaal waren er 15.554 stemmen.
De kiesdeler was: 15.554 : 4 zetels = 3.888 stemmen.
De zetelverdeling was :
– VA ( Volks Alliantie ) : 4.553 – 3.888 ( kiesdeler ) = 1 zetel , rest : 665.
– NF ( Nieuw Front ) : 4.363 3.888 = 1 zetel , rest : 475.
– MC ( Mega Combinatie ) : 4.395 – 3.888 = 1 zetel , rest : 507.
De partij met de grootste rest krijgt de restzetel; in dit geval de VA.
Met een marginale rest, heeft de VA de tweede zetel kunnen bemachtigen! Als de tekenen niet bedriegen, dan is de V 7 heel sterk in Commewijne.
Vooral de samenwerking met de PL zal de doorslag geven.
Twee zetels zijn volgens mijn taxatie zonder meer voor V 7 al binnen.
Als de NDP-lijsttrekker Jenny Warsodikromo opgewassen is tegen de zware kalibers van V7, zoals Ingrid Karta-Bink, Shailendra Girjasing en de ex – HPP’er Marlon Budike, moet nog bewezen worden!
Al bij al wordt de politieke strijd niet een eenvoudige in haast alle districten.
Bovenal is de kiezer de opperrechter, die bepaalt zijn/haar toekomst door te kiezen voor de juiste leiders/vertegenwoordigers.

Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!