Vraagtekens rond opschorting ethanolproject Staatsolie

staatsolioeTijdens de recent gehouden algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) van Staatsolie kwam naar voren dat het bedrijf de bouw van de ethanolfabriek te Wageningen tot nader order heeft aangehouden. Voorafgaand aan de geplande bouw is in de periode 2010 tot 2013 een aantal miljoenen aan Amerikaanse dollars gestopt in het ethanol pilotproject, hetgeen is geschied in samenwerking met Brazilië. Initieel zou het hele project begroot zijn op $100 miljoen.Tijdens de vorige AVA van Staatsolie echter kwam naar voren dat het besluit was genomen om ongeveer US$ 300 miljoen te investeren in het project. Dit zou besloten zijn op basis van de goede resultaten van gedane haalbaarheidsstudies. President Desi Bouterse liet echter reeds in 2011 weten geen heil te zien in het project. Desondanks vond het pilotproject voortgang. Tijdens de begrotingsbehandeling in DNA vorige week gaf minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen aan dat de verdere ontwikkeling van het ethanolproject van Staatsolie op instructie van president Desi Bouterse was geparkeerd. Staatsolie zou gevraagd zijn om bepaalde grote investeringen voorlopig aan te houden. Ondertussen is de Chinese ondernemer, Roy Kon Jok Foek, eigenaar van Royal Inn Nickerie, al enige tijd druk bezig met voorbereidingen voor een ethanolfabriek in Nickerie. Kon Jok Foek heeft in dit kader enkele maanden geleden een bezoek gebracht aan LVV-minister Soeresh Algoe.
Richard Kalloe, ex-minister van Handel en Industrie en Openbare werken, is van mening dat het uitvoeren van een project voor een bedrag ver boven het in eerste instantie begrote bedrag zou getuigen van grootschalige corruptie. Overigens vindt hij dat de redenen aangehaald voor de opschorting van het ethanolproject, zoals de lage olieprijzen op de wereldmarkt, een cover-up zijn voor de liquiditeitsproblemen van het bedrijf. ‘Waarom is Brazilië dan niet gestopt met haar ethanolproductie’, redeneert Kalloe. De bouw van de ethanolfabriek moest volgens planning in 2014 zijn gestart. Per december van het afgelopen jaar zou ‘vanwege gewijzigde prioriteiten, aanpassingen in de begroting 2015 naar aanleiding van lage olieprijzen op de wereldmarkt en de onzekerheid ten aanzien van het committeren van een landbouwpartner, besloten zijn het project te bevriezen’ laat Staatsolie in een persbericht weten. ‘Nu de inkomsten van het bedrijf minder zijn, kunnen ze het niet meer volhouden’, zegt Kalloe, doelend op de volgens hem zwakke financiële positie van het oliebedrijf. Erger vindt hij het dat de persoon die verantwoordelijk was voor het ethanolproject, Rudolf Elias, nu de directeur van Staatsolie wordt, terwijl hij als geoloog niet opgeleid is om bedrijven te draaien. Wat Kalloe ook opvallend vindt, is dat uit de omzetcijfers blijkt dat Staatsolie in de afgelopen periode meer inkomsten heeft gegenereerd door de toegenomen verkoop van elektriciteit dan door de verkoop van haar brandstoffen. Volgens hem heeft de regering de EBS gedwongen om de dure elektriciteit van Staatsolie af te nemen. De door Staatsolie geproduceerde energie is duurder dan die van de EBS en dat zal zich volgens Kalloe uiten in de ‘extreem verhoogde energietarieven, waarmee wij na de verkiezingen geconfronteerd zullen worden’.
In 2010 had de algemeen directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk, nog aangegeven dat Staatsolie zich wilde richten op meer dan olie alleen en dat het bedrijf wilde groeien naar de productie van meerdere vormen van energie. De productie van ethanol was bedoeld als ondersteuning aan de olieraffinaderij van Staatolie in die zin dat het geproduceerde ethanol zou worden toegevoegd aan de brandstof uit de olieraffinaderij ter verbetering van het octaangehalte van deze brandstof. Met deze brandstofmix is de uitstoot van milieuonvriendelijke gassen namelijk aanzienlijk minder. Het bedrijf geeft nu in een persbericht aan dat het pas dan hervatting van het project zal overwegen wanneer de omstandigheden wat betreft de wereldmarktprijs voor olie zich positief wijzigen. Ondertussen moet het reeds beplante areaal onderhouden worden tot dit ideale moment zich aandient. De ethanolfabriek had volgens Marc Waaldijk maar liefst $100 miljoen kunnen opbrengen voor de staatskas,namelijk $ 46 aan ethanol, $ 42 miljoen aan bruine suiker, $ 1 miljoen aan melasse en $ 17 miljoen aan elektriciteit.

error: Kopiëren mag niet!