De leden van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Amerika (Alba), het regionaal integratieblok, hebben dinsdag hun ondersteuning voor Venezuela getoond in Caracas te midden van Amerikaanse sancties. De Alba-groep bestaat uit 11 landen, te weten Antigua en Barbuda, Bolivia, Cuba, Dominica, Ecuador, Grenada, Nicaragua, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines en Venezuela. Suriname is als gastland toegelaten in februari 2012. De premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne, heeft voorgesteld dat een kleine groep wordt benoemd om te fungeren als bemiddelaar in een dialoog tussen de vertegenwoordigers van de regeringen van Venezuela en de Verenigde Staten met het doel om verbetering te brengen tussen hen.
De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, zegt dat de Alba-landen hun positie zullen inzetten ter ondersteuning van de natie en ter afwijzing van de VS-interventie in de regio. Ook de Surinaamse gemeenschap, waaronder de Inheemsen en de Cubanen en Venezolanen die in Suriname wonen, hebben zondag hun ondersteuning uitgesproken aan de regering van Venezuela voor de agressie die de Verenigde Staten naar hen toe etaleert. De in Suriname wonende Cubanen overhandigden een petitie aan de vertegenwoordiger van de Venezolaanse ambassade in Suriname, waarin de afkeuring wordt uitgesproken over de Amerikaanse inmenging. Ook de ambassadeur van Cuba in Suriname, Julio Solis Ferreiro, veroordeelde de Amerikaanse houding en sprak van een ‘ondenkbaar en belachelijk’ standpunt van de Amerikanen.
Maduro bedankte alle regeringen, sociale bewegingen, politieke partijen en landen uit de hele wereld voor hun steun aan Venezuela, naar aanleiding van de verklaring van de Amerikaanse president Barack Obama dat de Zuid-Amerika natie een bedreiging is voor de Amerikaanse nationale veiligheid. De Venezolaanse president zei dat zijn land altijd zal blijven strijden voor de mensheid en altijd het Cubaanse volk zal helpen in hun strijd tegen de Amerikaanse economische, commerciële en financiële embargo, welke meer dan 50 jaar geleden is opgelegd.