Stichting Projekta organiseert een basistraining ‘Event planning’. Deze training zal verzorgd worden op 13 maart in CCS. De training is voor personen verbonden aan buurt-, sport- en cultuurorganisaties die binnenkort zelf ook een evenement voor hun doelgroep willen organiseren. Er wordt gekozen voor deze groep, omdat buurt,- sport en cultuurorganisaties een belangrijke rol spelen in het organiseren van evenementen waarbij jongeren kennis kunnen maken met verschillende sport- en cultuuronderdelen. Deze training omvat planning, uitwerking, uitvoering en rapportage. De training duurt 5 weken en er wordt per week 1 training verzorgd. Projectmedewerker Rayah Bhattacharji zegt aan Dagblad Suriname dat bij de eerste sessie wordt afgesproken met de organisatie, welke dag van de week de training verzorgd zal worden. “Gedurende die 5 weken tijdens de training kunnen de participanten gelijk hun evenement gaan plannen. Deze training moet de participant bijbrengen hoe activiteiten te organiseren, hoe een programma te maken, hoe een draaiboek te maken, hoe te budgetteren, kortom alles dat te maken heeft met event planning. De bedoeling is dat zij aan het einde van de rit alle tools in handen krijgen, dat zij nodig hebben om hun activiteit daadwerkelijk ten uitvoer te brengen”, aldus projectleider Bhattacharji.
“Deze stichting is al langer dan 20 jaar bezig met het verzorgen van trainingen. Er wordt niet altijd met dezelfde doelgroep gewerkt, maar veelal wordt er gewerkt met gemeenschappen, ngo’s en worden groepen binnen deze gemeenschap ondersteund. De stichting verzorgt zelden ‘one off’ trainingen, dus een-keer-trainingen, maar meestal in het kader van een langer lopend programma. De mensen worden na de training nog begeleid en houden we ook nog contact, dus die follow-up is er wel altijd. En al is een project afgelopen, vaak genoeg zijn we nog in contact met mensen of zij met ons. Individuele mensen binnen jongerenorganisatie die niet meer verbonden zijn aan hun organisatie, komen toch praten met ons soms over problemen binnen de huidige werksituatie en anders.” Over het budget van de stichting zegt de projectleider dat de stichting niet uitsluitend afhankelijk is van donaties. Veel van de gelden verdienen zij uit projecten die zij zelf uitvoeren. “Het geld dat wij verdienen aan een commercieel opdracht stoppen we dan weer in onze projecten. Voor al onze afzonderlijke projecten maken we jaarplannen, maar waaraan er wel gewerkt moet worden is het regelmatig uitbrengen van jaarverslagen. Per programma en activiteit is er wel een jaarverslag, maar het maken van een jaarlijks overzicht of algemeen jaarverslag, daaraan komen we niet’, geeft projectleider Bhattacharji aan.
Het programma heeft als doel het vergroten van de beleving van het recht op sport en cultuur. Het programma wordt uitgevoerd door Projekta in samenwerking met de Nederlandse ambassade te Paramaribo en ISA (International Sports Alliance).