De internationale Dag der Moedertalen heeft tijdens de viering, afgelopen zaterdag in Galibi, veel bezoekers op de been gebracht. Deze dag staat in het teken van de culturele en taalkundige diversiteit die door de Unesco is uitgeroepen. Deze dag wordt wereldwijd elk jaar op 21 februari gevierd.
De verschillende sprekers onderstreepten het belang van de eigen moedertaal.
De St. Antoniusschool is vereerd met de viering van deze bijzondere dag. Deze school is ook de enige in Suriname, waar de moedertaal, de Kaliña (Caraïbisch taal) gesproken wordt.
“Jouw taal is je eigen identiteit. Probeer je taal te behouden”, zei Greta Pane, een van de motoren achter de invoering van tweetalig onderwijs in verschillende dorpen in het land.
Voordat de officiële activiteiten begonnen, werd een minuut stilte in acht genomen voor de dood van een dorpelinge die haar sporen heeft verdiend op sociaalmaatschappelijk gebied in de gemeenschap.
Scholieren gestoken in de inheemse klederdracht voerden verschillende zang en dans methoden van de eerste bewoners uit. Ook gedichten werden opgevoerd in de eigen taal. Een verhalenverteller was in zijn element om zijn boodschap over te brengen aan de aanwezigen.
Dorpshoofd Pane die ook het woord voerde ziet de moedertaal als een grote uitdaging voor het landelijk onderwijs curriculum. Hij ziet de taal als een deel van de cultuur en de rijkdom om in eigen dialect te praten.
Na de verschillende opvoeringen werd er een expo van inheemse voorwerpen gehouden. Ook oud beeldmateriaal uit de archieven van het dorp genoot veel bekijks van de dorpelingen en toeristen.