Het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) vierde gisteren haar 50ste jaardag. ‘Het begon allemaal in een kantoortje van het statistiekbureau aan de Rode Kruislaan’, zegt directeur Cebuma, Arnold Amatkarijo. ‘De heren Gerardus Kamperveen en wijlen Fedor Emanuels kregen toen de opdracht om een bureau op te zetten waar de overheidsadministratie mechanisch verwerkt moest worden. Vandaar de naam Centraal Bureau Mechanische Administratie. Het Cebuma is op 12 februari officieel in gebruik genomen.
Het hebben van een computer was toen nog een bijzonderheid. Er werd toen gebruik gemaakt van kleine computers. Cebuma was toen het rekencentrum van de overheid. Cebuma hield zich bezig met het verwerken van testuitslagen voor glo 5, en glo 6, eind mulo en toelatingsexamen, salarisverwerking voor ambtenaren en gelijkgestelden, de verwerking van pensioenen, AOV, AKB en financiële bijstand. In 2002 heeft Cebuma ook mogen meehelpen aan de totstandkoming van de Wet Loonbelasting. Het automatiseren van de kiezersadministratie is ook allemaal bij Cebuma begonnen. Momenteel kunnen wij zeggen dat salarisadministratie onze core business is’, wist de directeur te vertellen.
Als dieptepunten noemde de directeur het in 1983 gedeeltelijk afbranden van Cebuma en het in 2011onder water lopen van het gebouw, waarbij er veel schade werd geleden. Ook de recente gebeurtenis in 2013, waarbij een medewerker programma’s en bestanden heeft gekopieerd en deze daarna willens en wetens uit het systeem heeft verwijderd, classificeert de directeur als een minpunt. In de jaren 80 heeft Cebuma heel wat kader moeten verliezen. ‘De overheid blijft mensen opleiden voor de particuliere sector. Er zijn vele rapporten geschreven voor de verzelfstandiging en institutionele versterking van Cebuma , maar het is daarbij gebleven’, aldus Amatkarijo. Ondanks de minspunten meent de directeur met genoeg moed verder te gaan.
Kavish G.