Soewarto Moestadja: “Wij stemmen in ons land nog etnisch”

De VHP’er Harold Ramdhani en PL’er Soewarto Moestadja (foto: Kevin Ngadimin)
De VHP’er Harold Ramdhani en PL’er Soewarto Moestadja (foto: Kevin Ngadimin)
Paul Somohardjo, Harold Ramdhani en Soewarto Moestadja hebben dinsdag op een bijeenkomst, georganiseerd door Kenniskring (KK), een uiteenzetting gegeven over hun visie op de verkiezing van 2015. Volgens de drie heren is er naar alle eerlijkheid gehandeld, waardoor geen enkele partij is bevoorrecht. Ex-Biza-minister Moestadja legde meer de nadruk op de uitslag van de verkiezingen van 2010. Dat maakte heeft men gebruikt als basis voor de onderhandelingen. “Wij kunnen in onze plurale democratie niet doen alsof er geen etnische groepen zijn”, meent Moestadja. “Etniciteit zou wel primair, maar niet op de voorgrond moeten worden geplaatst, maar dat betekent dat wij in ons land nog etnisch stemmen. Ik spreek geen waardeoordeel uit, maar geef alleen aan dat dit de realiteit is. Niet eenheid in verscheidenheid, maar verscheidenheid in eenheid. Als die theorie waar is, dan zullen wij in de V7 een waardevolle bijdrage leveren.”
De VHP’er Ramdhani gaf aan dat de PL de grootste partij is waar de Javaanse Surinamers zijn vertegenwoordigd. Zo ook is de VHP de grootste partij waar Hindoestanen zijn vertegenwoordigd. “Wij kunnen voor het raciale gaan, maar moeten tegelijkertijd denken of dit in het belang van het land Suriname is, waar wij allemaal wonen en werken. Cultuur is wel een factor waar degelijk rekening mee gehouden zal moeten worden”, zei Ramdhani.
Somohardjo sprak over de onderhandeling betreffende de positionering op DNA-niveau. Naar zeggen van Somohardjo zal de NDP vanwege de samenwerking van V7 landelijk minimaal 5 zetels verliezen. De PL-voorzitter meent ook dat geen enkele partij klein is. Alle partijen zouden een eigen toegevoegde waarde hebben en dat zou in het verleden zijn bewezen. “Elke partij, hoe klein die ook mag zijn, heeft op zich een toegevoegde waarde”, meent Somohardjo.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!