De negende editie van het Internet Governance Forum (IGF) begint in de eerste week van September 2014 in Istanbul, Turkije. Meer dan 3000 deelnemers van alle continenten, vertegenwoordigers van verschllende doelgroepen ( overheid, particuliere sector, civil society, technische gemeenschap en academici) hebben zich geregistreerd en zijn van plan om te participeren in deze jaarlijkse bijeenkomst die uitsluitend gericht is op Internet Governance. Verschillende honderden meer belangstellenden/stakeholders zullen via een netwerk van regionale hubs verspreid over de gehele wereld “op afstand” (remote) participeren.
Internet Governance en Multi-Stakeholder model
Internet Governance is een brede term die uitgelegd kan worden als de ontwikkeling en toepassing van gedeelde principes, normen, regels, besluitvormende processen en programmas die de evolutie en het gebruik van het internet vormgeven. Hierbij kan gedacht worden aan coördinatie van technische standaarden, de opzet van de cruciale infrastructuur, ontwikkeling, regulering, wetgeving en nog veel meer.
Heel belangrijk is dat het zich niet beperkt tot slechts regeringen. Veel mensen, groepen en organisaties hebben een rol in het definiëren en uitvoeren van Internet Governance activiteiten. En het is dus ook van belang dat alle belangengroepen aan de discussies deelnemen, het Multi-stakeholder model. Hierbinnnen vormen de eindgebruikers, u en ik, een heel belangrijke groep.
Het belang
Veel regerings ministers en parlementariërs, CEOs en internet ondernemers, verdedigers van burgerrechten, wetenschappers, ingenieurs en andere sleutelfiguren in de wereld internet gemeenschap zullen van 2-5 September in Istanbul participeren in de bediscussiëring van de toekomst van het internet. De cruciale ambitie is te garanderen dat alle gemeenschappen, als ze nu in ontwikkelingslanden zijn en kleine eilandstaten, of in de ver ontwikkelde digitale economiën, de waarde en de voordelen van het participeren in de IGF discussies begrijpen, erkennen en bijdragen aan de uitkomsten.
Belangrijke punten van bespreking zijn hierbij: het in stand houden van een vrij, open, stabiel, beveiligd en betrouwbaar internet binnen een multilateraal, democratische, transparant en inclusief raamwerk van multi-stakeholder governance. Deze definitie werd vastgesteld door de Tunis Agenda voor de Informatie Gemeenschap en onderschreven door de Wereld Summit van de Informatie Gemeenschap (WSIS) in 2005.
De IGF is een uniek wereld forum voor het houden van deze multi-stakeholder discussies. Het garandeert dat het Internet voortgaat met zich ontwikkelen binnen het algemeen belang consistent met deze fundamentele karakteristieken en doelen ten gunste van alle internet gebruikers.
Het Internet Governance debat is complexer geworden nu we een verschuiving hebben van de discussie over de ontwikkeling van infrastructuur naar de sfeer van het daadwerkelijk gebruik en, jammer genoeg, misbruik van het internet.
Voor ontwikkelingslanden, zoals Suriname, en kleine eilandstaten zijn er een aantal cruciale zaken die besproken zullen worden. Er zal een speciale sessie gewijd worden aan het constante dilemma en oplossingen aangedragen worden voor landen die dagelijks bezig zijn de balans te vinden en antwoord te vinden op de vraag : Hoe kunnen issues gerelateerd aan Internet Governance en ontwikkeling van kleine ontwikkelingslanden bijdragen aan de oplossing van sociale en economische uitdagingen?
Voorts zal ook bijzondere aandacht besteed worden aan het belang van internet toegang voor de sociale en economische ontwikkeling van vrouwen, voor klimaatsverandering en diplomatie. Hierbij is heel belangrijk de betaalbaarheid en toegankelijkheid van het internet, evenals het gebruik en de toegang tot de zgn. ‘cloud’ diensten.
Een heel belangrijk onderwerp dat besproken zal worden tijdens deze bijeenkomst is het verhogen van de participatie van de ontwikkelings landen in de discussie op wereldniveau met betrekking tot Internet Governance. Het is gebleken dat ontwikkelingslanden, zoals Suriname, niet in voldoende mate participeren en beslissen binnen de discussies op wereldniveau.
De voorbereidingen
De 2014 IGF heeft als thema: “Connecting Continents for Enhanced Multistakeholder Internet Governance” en zal vele complexe aangelegenheden overwegen. Daarbijgevoegd zullen cruciale vragen zoals beleid dat toegang verhogend is, groei en ontwikkeling van het internet, overbruggen van de digitale kloof, vrijheid van expressie, privacy en culturele en linguistische diversiteit uitgebreid besproken worden.
De Multi-Stakeholder Advisory Group (MAG) is in het leven geroepen door de Secretaris-Generaal van de VN met het doel hem te adviseren ten aanzien van het programma en het schema voor de Internet Governance Forum bijeenkomsten. De groep is samengesteld uit 55 leden uit verschillende landen van de wereld. Deze worden voorgedragen en geselecteerd op basis van de expertise en interesse. Angelic Alihusain-del Castilho is momenteel de enige Surinamer die lid is van de MAG. Zij is de eerste Surinamer die geselecteerd is voor deze Adviesgroep.
Het voorbereidingsproces voor de ontmoeting, onder leiding van de Multi-Stakeholder Advisory Group en gestuurd door de bredere wereld gemeenschap middels een open consultatie proces, heeft verschillende belangrijke vernieuwingen geïntroduceerd in het programma van de 2014 IGF. Er zal een sterkere focus zijn en meer aandacht besteed worden aan concrete uitkomsten evenals de promotie van ‘best practices’ aangaande een scala van issues.
Het succes van deze IGFzal de mogelijkheid bieden tot versterking van economische mogelijkheden, verhoogde en verbeterde toegang tot onderwijs voor burgers en verhoogde veiligheid en betaalbaarheid van internet diensten voor u en ik.
Angelic Alihusain-del Castilho
Lid Multi-Stakeholder Advisory Group for Internet Governance