Het loadshedden-beleid dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) al enkele dagen in alle hevigheid uitvoert, heeft gevolgen voor alle geledingen binnen de samenleving. Ook de melkveeboeren lijden enorme schade. Zeker 1000 liter melk van de melkveeboeren van de omgeving Rijsdijk is onlangs bedorven. Een liter wordt door de Melkcentrale opgekocht voor SRD 2.50. ‘Het is meer dan logisch dat de melk gaat bederven wanneer de stroom uitvalt’, stelt de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkvee Boeren (VSMB), Laurence Pereira, tegenover Dagblad Suriname.
EBS voor het gerecht slepen en claimen dat het bedrijf het bedrag van SRD 25.000 vergoedt, hier denkt Pereira helemaal niet aan. ‘Het is onbegonnen werk, de EBS doet maar wat ze wil.’ In het verleden zijn ook twee televisietoestellen en een kopieerapparaat, dat tevens fungeert als scan- en faxapparaat, van Pereira vernietigd door plotselinge stroomuitvallen van de EBS. ‘Tot de dag van vandaag heb ik geen cent gekregen van de EBS.’
De melk die in de middaguren wordt gemolken, wordt opgeslagen in de freezer. Melk die in de ochtenduren wordt gemolken, wordt meteen meegegeven. Van de 1000 liter melk was 108 liter afkomstig van koeien van Pereira. Volgens de melkveeboer, die zeer verontwaardigd is, is het vechten tegen de bierkaaien wanneer gewone burgers zich beroepen op onverantwoordelijk gedrag van vooral de nutsbedrijven.
Asha Gajadien-Bhagwat