‘De Amnestiewet is een politiek besluit geweest met juridische consequenties. Dit is de inmenging en nu zie je dat het Openbaar Ministerie geen eis kan stellen.’ Dit zegt Harish Monorath. DNA heeft door aanname van de Amnestiewet een juridisch probleem gecreëerd. Eén waarbij zowel de aanklager als de verdediging elk het gelijk aan hun kant hebben.
Auditeur Militair Roy Elgin vroeg de rechter gisteren om het proces voor onbepaalde tijd te schorsen. Dit deed hij omdat naar zijn mening het Constitutioneel Hof (CH) de Amnestiewet moet toetsen. Monorath geeft Elgin gelijk hierin. Volgens Monorath gaat het om de toetsing van de Amnestiewet aan de twee grondwetsartikelen (art. 131 lid 3 en art. 10). Maar aan de andere kant geeft hij de verdediging ook gelijk wanneer die de rechter vraagt om het OM niet ontvankelijk te verklaren. Immers, amnestie houdt het bekennen van schuld in. De verdediging is niet daarvoor te vinden. Het betekent dat de 22 verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan politieke delicten en moord. De advocaten eisen daarom vrijspraak voor hun cliënten.
Toch denkt Monorath dat de rechter in het voordeel van het OM zal vonnissen. Het 8 decemberstrafproces wordt on-hold gezet totdat er een Constitutioneel Hof in place is.