Ondanks het geringe gevaar blijft Suriname alert op het ebola-virus dat vanaf maart al honderden West Afrikanen het leven heeft gekost. Dit dodelijke virus wreekt zich momenteel in Sierra Leone, Guinea en Liberia. Personen uit dat deel van Afrika reizen regelmatig naar en van Suriname. Directeur Lesley Resida van het Bureau Openbaar Gezondheidszorg (BOG) geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de kans heel klein is dat besmette mensen rechtstreeks naar Suriname kunnen reizen. Dit, omdat Suriname geen rechtstreekse vliegverbinding heeft met West Afrika. Personen die uit deze landen naar Suriname moeten afreizen, moeten via Amsterdam, de Verenigde Staten van Amerika of een ander land reizen.
Resida herinnerde ons nog aan de gevallen van het Chinese virus Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome), waaraan in 2003 meer dan 800 mensen in Oost Azië zijn bezweken. Dit virus werd ook middels menselijk contact overgebracht. De bron was in China, maar doordat wij geen rechtstreekse vliegverbinding hebben met dit land was Suriname bespaard gebleven. Momenteel zit Suriname met een chikungunya-epidemie. Hoewel deze ziekte niet door menselijk contact kan worden overgedragen, blijft het een groot zorgpunt.
Regio bepaalt wijze van aanpak
Volgens de BOG-directeur heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gemaand tot alertheid. Het BOG is ook op de hoogte van de situatie via de WHO, de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) en Caribbean Public Health Agency (Carpha). Verder is Suriname op het netwerk voor ‘International Health Regulations’ waarbij rechtstreeks contact is met het epidemiologisch centrum van de WHO dat ziekten en ziektebeelden internationaal volgt.
Resida: ‘Onze algemene aanpak is, dat wij in Suriname samen met de landen in de regio het beleid bepalen. Dit betekent dat Suriname niet plotseling een beleid kan voeren dat niet afgestemd is op de rest van de regio. Wij volgen alles en wij volgen de lijn die voor deze regio wordt uitgestippeld. Op dit moment is de lijn van ebola om informatie te verzamelen en het virus internationaal goed te monitoren’.
Volgens de BOG-directeur is er op dit moment geen direct gevaar in de regio. Personen die naar een bepaald gebied gaan, zullen extra voorzichtig moeten zijn. Het ebola-virus komt via mensen over de grenzen. Het virus tast het bloed en de organen zodanig aan dat patiënten kunnen doodbloeden. Overdracht vindt plaats wanneer mensen in contact komen met lichaamssappen zoals zweet, uitwerpselen en bloed. Er is geen medicijn voor de aandoening. Ongeveer zestig procent van de besmette gevallen lijdt een pijnlijke dood.
FR