Het blijkt dat de Stichting Auteursrechten Suriname wederom aanmaningen naar mediabedrijven stuurt om zo de betaling van royalties af te dwingen. Zo zijn verschillende mensen gisteren opgeschrikt met een brief, waarin de zogenaamde auteursrechtenwaakhond aangeeft dat het voortgaand gebruik van het Sasur repertoire noodzakelijk zonder daartoe bekomen toestemming niet mogelijk is. Gezien haar verplichtingen jegens internationale contractpartners, alsook de Surinaamse auteurs waarmee Sasur een exploitatie overeenkomst heeft, kan zij dit niet laten voortduren. Bij voortzetting van ongeoorloofd gebruik zal Sasur optreden. De vraag is nu hoe een stichting, van wie de beschikking reeds in 2013 was ingetrokken en die daarna nog opeenvolgende rechtszaken heeft verloren, nog steeds betaling van royalties wilt afdwingen. De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Organisatoren (VSO), Sammy Doerga, geeft desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen dat hij Sasur uitdaagt om inderdaad die gerechtelijke stappen te ondernemen. Wat de overheid volgens de VSO-voorzitter moet doen, is de internationale instanties, zoals Buma/Stemra, op de hoogte stellen dat Sasur niet meer bevoegd is om namens hun op te treden. In ieder geval zou hij zich niet veel druk maken om Sasur, omdat het altijd hun attitude is geweest. Punt is dat de hoogste rechter al heeft gesproken.
Doerga denkt dat Sasur deze stappen onderneemt, omdat zij nog met een civiele zaak in bodemprocedure bezig is tegen de Staat. Dit kan jaren duren en zal de voorzitter van de voormalige auteursrechten waakhond dit alles meenemen in de gerechtelijke procedure. Volgens de VSO-voorman is momenteel al een ander bureau opgezet om over de auteursrechten te waken. Dit bureau is momenteel bezig haar internationale contacten aan te leggen. ‘Er is helemaal geen haast, alles wordt rustig aangepakt’, aldus Doerga
Het ministerie van Justitie besloot in 2013 om de beschikking van Sasur in te trekken, waartegen Sasur een kortgeding aantekende. De kortgedingrechter besloot toen om de zaak naar een bodemgeschil te verwijzen. Sasur tekende hoger beroep daartegen aan. In juni 2014 besliste het Hof van Justitie in hoger beroep dat de door de kortgedingrechter ingetrokken beschikking overeind blijft. Dit betekent dat Sasur nog steeds niet als bemiddelingsbureau voor het innen van auteursrechten mag optreden.
FR