De voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken( KKF), ir. Henk Naarendorp, zegt dat meerdere kamers in een land de normaalste zaak van de wereld zijn. Er is onlangs een kamer van Chinese ondernemers opgericht. ‘Iedereen is vrij om een kamer op te richten. Het is altijd beter om georganiseerd te zijn en het maakt dan niet uit of je dan een kamer, vereniging of club opricht.’ Naarendorp legt uit dat de KKF wel de enige instantie is die ‘geschapen’ is door de wetgever en waarvan alle procedures alsook de bevoegdheden in de wet zijn aangegeven. Ook zijn zoveel als mogelijk alle politieke partijen en etnische groeperingen binnen de kamer vertegenwoordigd. “De leden die geregistreerd zijn in het handelsregister kiezen het bestuur en het streven is om bij de volgende bestuursverkiezingen wederom een bestuur te kiezen dat een representatie zal zijn van alle etnische groeperingen binnen de samenleving. Ook vrouwen en jongeren zullen terug te zien zijn”, zegt de zakenman.
Naarendorp geeft verder aan dat er al enige tijd meerdere kamers actief zijn in Suriname. Als voorbeeld haalt hij aan een kamer van Indiase zakenlui ter bevordering van de handel tussen Suriname en India. De aanwezigheid van andere kamers dan de KKF in het land ziet Naarendorp niet als een bedreiging naar de KKF toe en het betekent ook niet dat mensen ontevreden zijn over de KKF. ‘Iedereen heeft de ruimte en de vrijheid om een kamer op te richten, maar de bevoegdheden van de KKF behoren slechts deze instantie toe.’ De KKF heeft de volgende taken en bevoegdheden: het beheren van het handelsregister, het behartigen van de belangen van het bedrijfsleven, het bevorderen van de werkzaamheden en de ontwikkeling van het bedrijfsleven met inachtneming van het algemeen belang en het vertegenwoordigen van het bedrijfsleven.
De KKF-voorzitter gaat niet mee in de bezorgdheid van de VSB-voorzitter, mr. Ferdinand Welzijn, die in een eerder artikel in DBS aangaf, dat hij geen problemen heeft met meerdere kamers zolang dit niet leidt tot ‘verdeel en heers’: Verdeeldheid tussen ondernemers en de overheersing van de ene groep ondernemers boven de andere. Welzijn vindt dat de belangen van ondernemers uiteindelijk toch het beste zijn gediend onder een centrale paraplu.
Op 1 mei 1910 vond de oprichting plaats van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De Kamer was toen niet op wettelijke basis gestoeld en kon meer worden gezien als een belangenvereniging van enkele grote particuliere bedrijven. De leden werden niet gekozen doch benoemd voor een jaar. Zeer belangrijk voor de Kamer was dat het handelsregister in werking trad volgens de regeling van de Handelsregisterverordening van 1936. Deze schrijft voor dat iedere zaak in het register ingeschreven moet worden.