Winston Jessurun, voorzitter van DA’91, zegt dat de Idos-peilingen volgens hem niet de werkelijke situatie weergeven, maar desondanks neemt de partij de resultaten wel mee en kijkt zij hoe ermee om te gaan. De peiling is een momentopname waarbij geen rekening gehouden is met alle andere invloeden die bepalend kunnen zijn voor een juist beeld, meent de DA’91-voorzitter. Jessurun legt uit dat de mensen op het veld in werkelijkheid heel anders staan tegenover de politieke partijen dan zij durven toe te geven. Er is volgens hem een enorme angst voor rancune onder de burgers, welke hen ervan weerhoudt hun ware mening bloot te geven. Kiezers durven bijvoorbeeld niet te zeggen dat ze van een andere partij zijn dan de NDP. Anderzijds gaat een echte NDP-aanhanger heel bewust aangeven voor de partij te zijn.
De praktijkervaring heeft verder uitgewezen dat vooral de zwevende kiezers, de neiging hebben om uiteindelijk toch te stemmen en dan wel eerder voor de oppositiepartijen dan voor de coalitiepartijen. Zwevende kiezers geven alleen maar aan dat ze nog niet weten op wie ze gaan stemmen of dat ze niet gaan stemmen, omdat ze huiverig zijn en niet meer geloven in politieke partijen of omdat zij bang zijn zich vrij te geven. De zwevende kiezers bedragen volgens de peilingen in Paramaribo 25 %, Nickerie 28%, Commewijne 35% en Wanica 25%. De niet stemmers liggen tussen de 3% en 7 % en deze districten.
NDP zal zwaar terugvallen
Natuurlijk is de kwestie van corruptie ook een heet hangijzer. ‘Maar dat wisten we allang’, zegt Jessurun. Het is vooral het resultaat van hoe deze regering is omgesprongen met de belangen van de samenleving dat er geen geloof meer is onder de kiezers. Hij verwacht dat de NDP zwaar terug zal vallen tijdens de komende verkiezing in zetels en waarschijnlijk zelfs tot de basis. DA’91 bereidt zich voor om ook tijdens de komende verkiezing voor herstel van normen en waarden te gaan. Er zijn in een samenleving wetten en regels, maar ook de ongeschreven regels zijn van belang, zegt Jessurun. Hij geeft aan dat er in augustus belangrijke beslissingen zullen worden genomen binnen de partij. Momenteel is zij reeds bezig met propaganda, maar de intensiteit zal worden opgevoerd naarmate de verkiezingsdatum nadert. De echte campagne zal echter waarschijnlijk pas in januari 2015 van start gaan, zegt de DA-voorzitter.