De regering heeft geen geld om de plannen voor het opzetten van een woningbouwproject te Okrodam te Weg naar Zee uit te voeren. De persoon aan wie de gronden toebehoort, Dennis Dassasing, heeft inmiddels duizenden SRD’s geïnvesteerd in het bouwrijp maken van de percelen. Echter, hij komt tot het besef dat hij niet kan blijven investeren in een project ten behoeve van de Staat, terwijl de Staat nog geen geld kan storten op zijn bankrekening. ‘De plannen zijn er, maar de regering heeft geen geld’, zei hij in gesprek met Dagblad Suriname.
Lokale ondernemer wordt niet betaald
De ondernemer beaamt dat hij tot nog toe veel geld heeft gestopt in het project. Intussen is een areaal van 8 hectare compleet bouwrijp gemaakt voor het opzetten van een woningbouwproject. Op dit stuk areaal van 8 hectare kunnen 150 woningen gebouwd worden. Er rest nog 30 hectare om bouwrijp te maken. Hier kunnen 500 woningen opgezet worden. Volgens planning zouden er in totaal 650 woningen verrijzen op het woningbouwproject. Indien de Staat geen geld heeft en een passieve houding blijft aannemen, zal de aannemer de bouwrijp gemaakte percelen ten eigen bate aanwenden door verkoop aan burgers. ‘Maar ik heb een afspraak lopen met de regering, ik kijk nog’, aldus ondernemer Dassasing.
Onderhandse gunning en betaling buitenlandse ondernemer
Ondertussen heeft het VHP-assembleelid Asis Gajadien er melding van gemaakt dat de regering op 30 september 2013 een aannemingsovereenkomst heeft getekend met ‘BroadHomes Industrial International Co. Ltd.’ voor ‘Design and Construction on Initial Project of 150 Suits of Residential Houses in Suriname’ voor USD 4.050.000. Hier is sprake van een onderhandse gunning en dat is in strijd met de geldende comptabele regels. Het is het ministerie van Openbare Werken geweest, die de scheve schaats zou hebben gereden.
De politicus legde ook de nadruk op dat reeds een voorschot van 40% van de aanneemsom aan de aannemer is betaald, terwijl volgens de UWS 1996 een voorschot van 10% gangbaar is. Ook plaatst hij vraagtekens welke dekking de aannemer heeft geboden voor het ontvangen voorschot. Het VHP-assembleelid heeft een schrijven gericht aan de president en de voorzitter van de Nationale Assemblee waarin om duidelijkheid is gevraagd omtrent de mysterieuze handelswijze van de Staat. Dat schrijven is tot nog toe onbeantwoord gebleven.
Asha Gajadien-Bhagwat