Officier Roy Elgin: “Plotseling overlijden oud-rechter Veldema een schok bij OM”

Officier Roy ElginHet plotselinge heengaan van oud-rechter Alfred Veldema komt als een schok over bij het Openbaar Ministerie. Gisteren vond op het hoofdkwartier van het ministerie van Justitie en Politie de ondertekening van het condoleanceregister plaats. Officier van justitie Roy Elgin, die samen met collega-officier BibianTjin Liep Sjie ook bij de ondertekening aanwezig was, gaf in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij de overleden rechter heel goed heeft gekend. Maandag zal Veldema met staatseer ten grave worden gedragen. “Ik heb hem gekend als rechter en persoon. Wanneer hij in de buurt was, wist men dat gelijk. Ik heb zittingen met hem gedaan en heb hem als een integere rechter ervaren”, aldus de officier. Veldema was volgens Elgin heel open in de formaliteit die meestal bestaat tussen bijvoorbeeld de officier en een verdachte. Hij kon gewoon middels zijn verschijning en pratende rechtzoekenden op hun gemak laten voelen tijdens de zittingen.
Het plotselinge overlijden van een mens is volgens Elgin altijd iets dat je schokt. “Als iemand een tijdje ziek is, word je dan in feite een beetje geleid naar een hoop op zegen. Nu je het plotselinge overlijden van deze persoon hoort, is het dan moeilijk te verwerken. De realiteit van het leven is dat waar er leven is, er ook automatisch dood is. Dit zal de mens maar moeten accepteren, verwerken en vervolgens doorgaan met het doel waarin zeker de oud-magistraat Veldema geloofde”, benadrukt de officier van justitie. Voor het laatst heeft de openbare aanklager hem een jaar of twee geleden ontmoet. Daarna heeft Elgin weinig contact met hem gehad. ‘Vanwege de werkrelatie zag je hem bij civiel of straf, maar daarbuiten was er na zijn pensionering het contact in beginsel niet.’
De 74-jarige Alfred Veldema is op maandag 30 juni 2014 plotseling overleden. De oud-rechter werd volgens informatie onwel, waarna hij met spoed naar het Sint Vincentius Ziekenhuis werd vervoerd waar hij overleed. Veldema was voorzitter van een werkgroep die voorstellen moest doen voor de herziening van de Advocatenwet (2004). In De Nationale Assemblee is deze wet gedeeltelijk aangepast. Aangedrongen werd op een integrale wijziging. In het jaar 1999 werd de oud-magistraat door toenmalig president Jules Wijdenbosch benoemd tot president van het Hof van Justitie. De benoeming zou toen niet volgens de grondwettelijke procedure zijn geschied, waardoor er hevige protesten ontstonden om de installatie van Veldema te verhinderen.
Veldema heeft ook bijdrage geleverd aan sportwereld
Veldema was naast zijn positie als rechter ook bekend in de sportwereld. Hij stond daar bekend als ‘Meester’ of ‘Fred’. Hij heeft ruim twintig jaar zijn krachten als adviseur gegeven aan het Surinaams Olympisch Comité (SOC). Hij heeft in besturen gezeten van sportverenigingen en -organisaties, inclusief de Surinaamse Schuttersfederatie. Veldema heeft als coach, schutters begeleid naar de negende Zuid-Amerikaanse Spelen en de 21ste Cacso Games. In 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen tijdens het sportgala van het SOC. Met Robinhood werd hij landskampioen, terwijl hij ook heeft gebasketbald voor De Arend en tafeltenniskampioen is geweest. Bij de verkiezing van Letitia Vriesde als voorzitter in 2012, zat hij in de commissie die de stembusgang organiseerde. Het orgaan was ingesteld door het Hof van Justitie. Veldema zat in 2009 samen met Reginald Tjon A Kon en Glenn Gemerts eveneens in de verkiezingscommissie toen Gerhard van Dijk werd herkozen als voorzitter van het SOC. Samen met collega-rechter Suzanne Chu en Glenn Gemerts had hij zitting in de commissie die zich moest buigen over het aanpassen van de statuten en het huishoudelijk reglement van de sportoverkoepeling.
FR

error: Kopiëren mag niet!