‘Brand op de mannenafdeling van het LMSZN’. Dit was de simulatie het afgelopen weekeinde waarop het personeel van het ziekenhuis‚ de brandweer en de politie rond bezoektijd inspeelden. De oefening is volgens de directeur van het LMSZN‚ Antoine Elias‚ deel van het rampenplan van het ziekenhuis dat nu een update ondergaat. Ook de rampencoördinator van het ministerie van Volksgezondheid, Meriel Zeefuik, en een vertegenwoordiger van Paho waren erbij. ‘Het is een mooie oefening geweest voor hen. We willen testen hoe veilig we hier in het ziekenhuis zijn. Het is niet de bedoeling geweest om de patiënten onaangenaam te zijn. Het is bewust kort vóór de bezoektijd gepland, omdat er dan ook anderen zijn en dit kan ook gebeuren’, zei Elias.
Volgens districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh wordt er met het NCCR gewerkt aan het bijstellen van het geheel rampenplan van Nickerie, dat in 2009 is ontworpen. ‘Dit zijn allemaal zaken die ge-updated moetdn worden in het district. Mocht er zijn dat er een landbouwvliegtuig de Nickerierivier instort, dan weten wij hoe op te treden. Wij zijn een gezegend district. Maar we merken dat we niet altijd even gezegend zijn met de rukwinden die we hebben doorgemaakt. Dit betekent dat wij als samenleving op alles voorbereid moeten zijn. Dus we zijn nu samen met NCCR bezig voor alles een plan voor te bereiden’, zegt de burgervader.
De drill in het LMSZN is een deel van het Suriname Health Disasterplan. Volgens Zeefuik moeten in alle ziekenhuizen zulke oefeningen gedaan worden. Er moeten nog enkele ziekenhuizen in Paramaribo aangedaan worden. ‘Men moet rekening houden dat de opzet van een calamiteit niet altijd hetzelfde zal zijn‚ omdat er verschillende soorten evacuaties zijn’, zegt Zeefuik. Volgens haar moeten ook scholen en klinieken proberen om een ontruimingsplan te ontwerpen en evacuaties uit te voeren.