Op maandag 30 juni 2014 lees ik op één van de sites dat de Nickeriaanse patiënten in de kosten worden gejaagd door RGD-Nickerie. Ik was geïnteresseerd in het fijne van het verhaal. Als Nickeriaan ben ik heel scherp als het over mijn geboortedistrict gaat. Binnenkort komt er weer een boek van mij over Nickerie, welke zal gaan over de historische ontwikkeling van de rijstbouw in Suriname. Omdat in Nickerie de meeste rijst verbouwd wordt, zal in dit boek ook meer over Nickerie belicht worden.
De trots van Nickerie
Laat mij voor alle duidelijkheid stellen dat ik als Nickeriaan bijzonder trots ben dat Nickerie een modern ziekenhuis heeft waar een aantal medische specialisten werkzaan zijn. De bevolking van Nickerie (34.233 inwoners, volkstelling 2012) maakt goed gebruik van dit moderne en goed geoutilleerde ziekenhuis. Ik hoor positieve geluiden over de huidige directeur, meneer Antoine Elias; hij doet zijn uiterste best om het ziekenhuis goed te doen functioneren. Met uitzondering van Paramaribo heeft slechts het district Nickerie een regionaal, modern ziekenhuis. De burgers van de andere districten moeten bij een specialistische ingreep zich haasten naar Paramaribo om geholpen te worden. Dit modern ziekenhuis in Nieuw Nickerie is in 1959 gebouwd tijdens de regering NPS/VHP/PSV (14 juli 1958-1 juni 1963) en de minister van Volksgezondheid was toen de heer E.M.L. Ensberg. Uit het bericht heb ik ook begrepen dat minder patiënten zich aanmelden bij het ziekenhuis, waardoor het ziekenhuis ook inkomsten misloopt. Begrijpelijk, maar tegelijk wordt de vinger gewezen naar de RGD-artsen die hun patiënten niet naar dit ziekenhuis verwijzen.
Gesprek gehad met drie RGD-artsen
Ik heb de stoute schoenen aangetrokken. Ik heb telefonisch met drie RGD-artsen van Nickerie gesproken en hun geconfronteerd met de verregaande uitspraak van de “President van Nickerie” over de RGD-artsen. Alle drie artsen hebben bij mij bevestigd dat de patiënten bepalen bij welke specialist (en) zij willen gaan. Dat een arts niet bij elk wissewasje een patiënt naar een medische specialist verwijst, is een ander verhaal. Ik ben een leek op het medische vlak en zal het nooit in mijn hoofd halen om kritiek te leveren op een arts. De arts is een autoriteit en hij zal met zijn kennis, ervaring en verantwoordelijkheid op het juiste moment ook de juiste beslissingen moeten nemen (in het belang van de patiënt) om een patiënt verder te verwijzen naar een medische specialist. De keuze van de specialist ligt niet bij de arts, maar bij de patiënt.
Respect hebben voor artsen
Onze artsen zijn goed opgeleid in Suriname. Als onderwijzer/leraar heb ik veel informatie ingewonnen over de Geneeskundige School en later over de Medische Faculteit. Suriname is één van de eerste landen van het Caribische gebied waar men begonnen is geneesheren en later artsen op te leiden. De Geneeskundige School is gestart op 1 april 1882 tijdens gouverneur Cornelis van Sypesteyn (1873-1882). Tussen 1882 tot en met 7 juni 1972 zijn er 298 geneesheren afgestudeerd van de Geneeskundige School. Tussen 22 november 1973 en 13 juni 1978 (in een tijdbestek van ongeveer vijf jaar) zijn 63 artsen van de Medische Faculteit afgestudeerd (Bron: Medisch Adresboek, november 1978). De artsenstudie in Suriname duurt gemiddeld 8 tot 9 jaar. Deze hoogopgeleide wetenschappers moet men niet stigmatiseren dat zij er baat bij hebben dat het ziekenhuis in Nickerie in financiële problemen komt. Deze hoogopgeleide wetenschappers verdienen meer respect van de “President van Nickerie”, die in zijn politiek enthousiasme niet schroomt om de vinger te wijzen naar bepaalde RGD-artsen, dat zij opzettelijk patiënten misleiden en hun in extra kosten injagen om naar Paramaribo te gaan. De districtscommissaris wordt er ook met de haren meegesleurd om zijn zegje te doen.
Oproep aan de Nickerianen
Laat men u niet opjutten door allerlei figuren die zich wanen heer en meester te zijn van het district Nickerie. De medische zorg is door de voorgaande regeringen goed geregeld in het district Nickerie. In alle vijf ressorten heeft men gezorgd voor RGD-poli en de poli’s zijn goed bezet met goed opgeleide artsen die hun werk zeer serieus nemen. Ik ben bijzonder trots op deze medici, maar ook medici die niet bij de overheid werken. Wij moeten koesteren wat wij al die jaren gezamenlijk opgebouwd hebben. Wij hebben een goed ziekenhuis vanaf 1959 in Nickerie en de zorg is redelijk goed, de directeur doet zijn best. De patiënt bepaalt bij welke specialist hij of zij verwezen wordt. Als zij vragen om verwezen te worden naar Paramaribo is dat hun goed recht en de arts is verplicht om naar de patiënt te luisteren. Wij leven niet in een communistische staat, waar de overheid alles bepaalt voor de burgers en het democratisch recht van een mens gereduceerd wordt tot een “nummer”.
Hardeo Ramadhin