Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren de Nationale Geneesmiddelen Klapper (NGK) online gelanceerd. Middels deze lancering wordt het NGK via het internet beschikbaar gesteld aan de samenleving en overige belanghebbenden. Dit kan gezien worden als een vooruitgang in transparant handelen, good governance en het verschaffen van informatie aan specifieke groepen en het wijdere publiek. ‘Wij doen met deze tool een handreiking naar mensen die de geneesmiddelensector beheren en reguleren’, vertelt Miriam Naarendorp, hoofd Farmaceutische Inspectie.
‘Door de elektronische weergave van het geneesmiddelenbestand kunnen artsen, apothekers en importeurs van geneesmiddelen nagaan welke middelen het ministerie van Volksgezondheid op de essentiële lijst heeft geplaatst’, aldus Marthelise Eersel, directeur van het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om middelen die in het land moeten zijn om een groot aantal ziekten te kunnen behandelen. Momenteel heeft NGK 450 middelen op de lijst. ‘De lijst zal blijven wijzigen, omdat er nieuwe middelen kunnen worden geplaatst’, vertelt Eersel. De NGK-online geeft alle middelen die in de klapper zijn. Alle vormen waarin het middel beschikbaar moet zijn, is alfabetisch gerangschikt op de lijst. ‘We hopen dat artsen, apothekers, importeurs en het publiek dankbaar zullen zijn’, aldus directeur Eersel.
De NGK is een tool die vanaf de tachtiger jaren wordt gehanteerd. De geneesmiddelen worden geselecteerd aan de hand van het voorkomen van ziekten, hun veiligheidsprofiel, de bewezen werkzaamheid en kosteneffectiviteit. Dat houdt in dat de commissie van NGK uit een scala van geneesmiddelen, die er op de wereld bestaan, een selectie maakt die nodig zijn om de ziekten die in Suriname voorkomen te behandelen of te voorkomen. Het beleid van het ministerie van Volksgezondheid richt zich, zoals ook bevestigd in het Ontwikkelingsplan, erop om alle geneesmiddelen die in de NGK zijn opgenomen beschikbaar te stellen. Een Essential Medicines List was van bijzonder belang om de solidariteit en duurzaamheid van het zorgsysteem te behouden. Dit is wederom bevestigd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) tijdens haar laatstgehouden meeting in Geneve in mei 2014.
Farzana Abdoel