Marktplaats Domburg krijgt gedegen oeverbescherming

Marktplaats Domburg krijgt gedegen oeverbeschermingDe marktplaats te Domburg krijgt aan het begin van 2015 een gedegen oeverbescherming. Dit kwam naar voren tijdens de ondertekening van de overeenkomst met Kuldipsingh Infra NV, die belast is met de aanleg van de oeverbescherming. Het gaat in deze om het gedeelte rondom de markt van Domburg, waar reeds geruime tijd erosie plaatsvindt. De oeverbescherming zal tenminste 75 jaar mee moeten gaan. Als er betaald onderhoud plaatsvindt, dan zal het tot 100 of 150 jaar kunnen meegaan. De werkzaamheden zullen overwegend vanuit het water plaatsvinden, hetgeen dus niet voor ongerief bij de lokale bevolking zal zorgen. Roline Samsoedien, districtscommissaris van Wanica, noemde de ondertekening een zeer heugelijk feit. Volgens haar is de oeververdediging al jaren in zeer deplorabele staat. Domburg neemt een bijzondere plaats in, vooral als gedacht wordt aan de jaarlijkse zwemmarathon die aldaar van start gaat niet alleen, maar ook de verbinding met Laarwijk. Behalve de oeververbinding zal de bestaande markt ook heringericht worden.
Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken benadrukte dat er thans veel gevaar dreigt voor de markplaats vanwege de zeespiegelstijging. Bij extreme springvloed slaan de golven over de oever met erosie als gevolg. Dit fenomeen neemt de laatste tijd ergere vormen aan. Het gevaar strekt zich volgens Parmessar uit tot de sluis bij de zogenaamde eerste straat. Het ministerie onderstreept daarom ook het belang om structurele maatregelen te treffen om de marktplaats en de naburige woongebieden te behoeden van het stijgende rivierwater. De uitvoeringsperiode voor het heel traject is gesteld op 12 maanden. Begin 2015 moet het gedeelte van de marktplaats voor het publiek opengesteld kunnen worden. Daarnaast zal er herinrichting van de marktplaats plaatsvinden. Het betreft hierbij een oppervlakte van bijkans 3000 vierkante meter. De parkeerplaats aldaar zal verhard worden en er zal een aanmeerstijger komen voor vaartuigen.
Parmessar benadrukt dat het ministerie geen terreinen zal opkopen. ‘Het is een win win relatie die wij hier uitvoeren. Juridisch is de zaak duidelijk, maar wij willen dat in goed overleg doen.’ Er zal ook een architect aangetrokken worden om de zaak op een goed niveau te ontwerpen. De kosten voor het aanleggen van de oeververbinding en de herinrichting van de markt zijn geraamd op ongeveer USD 40 miljoen. Ook voor wat betreft de kwestie van Weg Naar Zee zal het niet lang meer duren. Het trace is al bijna rond en dan zullen er vervolgens gesprekken gevoerd worden met de lokale bewoners. Volgens Parmessar zal de zaak te Weg Naar Zee duurzaam aangepakt worden. Dezelfde methode zal toegepast worden, waarbij er een oeververdediging komt voor de duur van minimaal 75 jaar. Hetzelfde zal ook gebeuren te Paradise in het district Nickerie.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!