Mike Noersalim en Patsy Gopie-Santjes hebben binnen twee jaar de graad van ‘Master’ in Businessmanagement aan de OD International Business School in Suriname (Odibs) behaald. Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met de International American University LA te California, USA. Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken overhandigde de afgestudeerden woensdag 4 juni hun bul. Leilis deed dat namens zijn collega Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling. De feestelijke ceremonie vond plaats in Hotel Marriot. Hij wenste Noersalim en Gopie-Santjes veel succes toe in hun verdere carrière en deed een beroep op hen de opgedane kennis te delen en ten goede te laten komen voor de ontwikkeling van Suriname.
Beide afgestudeerden hebben via Odibs Suriname & Nederland de titel van MBA behaald aan de International American University LA te California, USA. Dit diploma is erkend door de Amrikaanse Staat California. Prof. dr. Radjesh Oedit Doebé, MSC, academic director van Odibs Suriname/Nederland, zei dat met deze opleiding op academisch niveau de kersverse afgestudeerden bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Suriname.
Noersalim is in het dagelijks leven directeur van het ICT-bedrijf Hencom-Trai en deed een onderzoek naar de randvoorwaarden die er nodig zijn om ‘serious game’ te ontwikkelen. Een serious game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Het voornaamste doel is communiceren, werven of selecteren, onderwijzen of het verwerven van inzicht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van meerdere media, maar een heel bekend voorbeeld is een computergame. Omdat Noersalim een onderzoek wilde doen waar de ICT-branche in Suriname nut van zou hebben, koos hij voor het ontwikkelen van serious game voor Hencom-Trai. Gebleken is dat kinderen erg gemakkelijk leren met onder andere ‘Whatsapp’ en games. Noersalim bedacht dat een tool zou kunnen worden ontwikkeld waarmee ze ook de praktische vakken op mbo-niveau middels leuke games kunnen leren.
Gopie-Santjes deed onderzoek naar de effectiviteit van kwaliteitsmanagementsystemen binnen de Surinaamse assurantiemaatschappij Self Reliance. Self Reliance implementeerde twee jaar geleden een kwaliteitsmanagementsysteem conform de ISO-norm en Santjes wilde aanbevelingen doen met betrekking tot de effectiviteit van het systeem van het verzekeringsbedrijf. Daarmee kan een structurele bijdrage worden geleverd aan kwaliteitsbehoud en kwaliteitsverbetering. In haar toespraak zei Gopie-Santjes dat veel bedrijven en organisaties ervan overtuigd zijn dat het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem de beste manier is om concurrenten voor te blijven en de kosten te minimaliseren.