Inbrekers die huisdieren vergiftigen : “Zeer laf en verwerpelijk gedrag”

zeer laf en verwerpelijk gedrag (1)Onlangs is er weer een inbraak gepleegd waarbij de honden aanwezig op het erf zijn vergiftigd. In dit specifieke geval blijken de inbrekers na hun daad ook nog eens niets buit te hebben gemaakt. Daarmee de dood van deze huisdieren naast wreed ook nog eens zinloos makend. Het gebeurt helaas vaker dan we denken.
Beschermen tot waar ketting toe laat
“Dit is helaas een dagelijkse praktijk. Het enige wat men kan doen is de dieren binnenhalen. Maar dat gebeurt heel weinig in Suriname. Een bepaalde mentaliteitsverandering zou daarvoor nodig zijn. Een hond buiten aan de ketting kan namelijk alleen dat stuk beschermen wat de lengte van de ketting toelaat. En als het beest binnen is, zijn inbrekers in eerste instantie met inbreken bezig en komen pas dan bij de honden.” , aldus een bestuurslid van de Stichting Dierenbescherming Suriname. “Wil men het dier toch aan een ketting dan is een loopketting beter, daarmee hebben de dieren meer bewegingsvrijheid.”
Eerste hulp bij vergiftiging huisdieren
Op de Facebook-pagina van de Stichting Dierenbescherming Suriname is informatie te vinden omtrent te ondernemen stappen bij vergiftigde honden. Het blijkt dat het meest gebruikte gif Furadan is, niet alleen bij honden maar verschillende huisdieren. Het is te herkennen aan de paarse korrels en de mate van giftigheid is afhankelijk van de hoeveelheid. In eerste instantie wordt geadviseerd alle andere dieren van het erf te halen, omdat er meer vergif kan liggen. Dan is het zaak om de dieren te laten braken met behulp van mosterd of waterstofperoxide. Van belang is dat dit alleen gedaan wordt als de dieren bij zijn en dat de dierenarts ondertussen wordt ingeschakeld.
Voorzichtigheid van belang
In het geval de vergiftigde dieren honden zijn, is het van belang dat men geen zout gebruikt omdat de dieren daar niet tegen kunnen. Een hond kan een vergiftiging door inbrekers soms overleven, maar dan alsnog overlijden aan een zoutvergiftiging. Ook bij gebruik van mosterd of waterstofperoxide is voorzichtigheid aan te raden. Bij het gebruik van mosterd moet men twee theelepels vermengen met een cup lauw water. Indien men waterstof peroxide gebruikt dient dat eerst verdund te worden volgens de verhouding 1:3. Van dat mengsel moet het dier dan 1 a 2 eetlepels krijgen per 10 kilogram lichaamsgewicht.
Zeer laf en verwerpelijk gedrag
Volgens de Dierenbescherming Suriname is het enorm pijnlijk voor de dieren als ze vergiftigd worden. “Het is echt een lijdensweg voor ze”, aldus het bestuurslid. “We zetten ons ook allemaal in om dit soort leed voor dieren te voorkomen of te verzachten. Maar het vergiftigen van dieren is helaas dagelijkse praktijk. Het is zeer laf en verwerpelijk gedrag!”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!