‘Politiek speelt een vieze rol bij kwestie penitentiaire ambtenaren’

Volgens de voorzitter van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren Suriname (BPAS), Gustaaf Gallant, probeert de Abop op een sluwe wijze haar mensen te accommoderen. Naar zeggen van bondsvoorzitter weigert de regering de hoogst opgeleide penitentiaire ambtenaar, Regillio Blijd, tot korpschef te benoemen zoals beloofd, omdat die niet uit de gelederen van de Abop komt. Momenteel is er een rechtszaak gaande en voor het geval de rechter een vonnis velt dat in voordeel is van de bond, wordt er gedreigd de directie van de penitentiaire inrichtingen te ontheffen. ‘Er zijn nog geen namen genoemd, maar uit onze bronnen hebben we vernomen dat het om Regillio Blijd gaat, hoofd van de Centrale Penitentiaire Inrichting’, zegt Gallant. ‘De minister probeert nu voor de uitspraak er is, de hoogst opgeleide penitentiaire ambtenaar, Regillio Blijd, uit zijn functie te ontheffen. Op die manier wordt Paulus Pinas dus de volgende man die voor benoeming in aanmerking komt.’
Als reden wordt opgegeven dat het al enige tijd zou rommelen in de penitentiaire inrichting te Santo Boma. Zo zouden er drugs en mobiele toestellen naar binnen gesmokkeld worden. Inmiddels is bekend gemaakt dat zelfs onderdelen van voertuigen zouden worden gedemonteerd om deze voor privégebruik mee te nemen. De minister gaat er vanuit dat de leiding van deze inrichting niet goed functioneert en aan vervanging toe is. Uit bronnen heeft Dagblad Suriname vernomen dat Belfort goedkeuring heeft gekregen van de raad van ministers om de leiding te vervangen.
Gallant hekelt het feit dat de bond niet betrokken wordt. ‘Er wordt al twee jaar lang niet gecommuniceerd met de bond, terwijl dat voorheen wel het geval was. Zo zijn er gistermorgen enkele penitentiaire ambtenaren ter beschikking gesteld van de directie’, zegt Gallant. ‘Ook dat is nog onduidelijk en is daarover niet gecommuniceerd met de bond’, aldus de bondsvoorzitter. Gallant gaf tijdens de laatste persconferentie aan dat indien leden van de bond rancuneus worden behandeld, de leden weer in actie zouden gaan.

error: Kopiëren mag niet!