De Hakrinbank meldt in haar jaarverslag 2013 dat haar doelstellingen uit het jaarplan goeddeels zijn gerealiseerd. Zo nam volgens het verslag van de directie het geconsolideerd balanstotaal toe met 14% tot SRD 2,13 miljard. De mijlpaal van SRD 2 miljard werd in het derde kwartaal gerealiseerd. Ook de winst voor de belasting steeg en wel met circa 8% tot SRD 47 miljoen. De directie geeft verder aan dat de key performance ratio`s in 2013 zijn gedaald, maar dat zij absoluut bezien bleven op een bevredigend peil. Verder werd succes geboekt bij de versterking van de interne organisatie en de verbetering van de operationele efficiency. Voortgestuwd door de economische groei namen de geconsolideerde kredietuitzettingen toe met ruim 16% tot SRD 1071 miljoen, in lijn met de prognose van de bank. Verder stegen beleggingen in schatkistpapier marginaal tot SRD 116.7 miljoen. Medio het verslagjaar bedroegen deze nog SRD 171.5 miljoen, maar vanwege de aanscherping van het monetair beleid in september 2013 middels verhoging van de verplichte kasreserves, was de directie genoodzaakt deze portefeuille terug te brengen.
De kwaliteit van de kredietportefeuille liep daarentegen iets terug, mede door oplopende betalingsachterstanden van de overheid bij enkele van de cliënten van de bankinstelling en tegenvallende marktontwikkelingen in bepaalde sectoren. Het is dan van grote importantie dat de overheid haar betalingsdiscipline verbetert. Daarnaast heeft de dochteronderneming van de bank, de Nationale Trust- en Financieringsmaatschappij NV bevredigende resultaten geboekt. Het balanstotaal nam hier toe met 18% tot SRD 262,3 miljoen, vooral door de groei van de hypothecaire leningen. Daarnaast stegen de bedrijfsopbrengsten met 16% tot SRD 13.1 miljoen en de winst voor belasting met 19% tot SRD 10.6 miljoen. Op de Surinaamse effectenbeurs bleven aandelen van de Hakrinbank veel gevraagd. De beurskoers steeg met 15% en wel van SRD 295 tot SRD 339 per ultimo verslagjaar.
Verminderde mijnbouwopbrengsten zetten overheid onder druk
De geschetste mondiale ontwikkelingen kwamen verder tot uitdrukking in de handelsbalans van ons land. De directie meldt dat het goederenuitvoer kromp vooral als gevolg van het omgeslagen marktsentiment ten opzichte van het goud, dat bijna 64% van de exportwaarde voor zijn rekening nam. De importen van goederen en diensten stegen verder onder invloed van een levendige binnenlandse vraag. De verminderde mijnbouwexporten zetten op hun beurt de overheidsontvangsten onder druk. De uitgaven namen verder toe. De uitvoering van het sociaal programma van de regering en de overloop van eerder toegekende salarisverhogingen trokken een forse wissel op het staatsbudget. Per saldo overtroffen de gerubriceerde uitgaven de ontvangsten met 20% en ontstond er een kastekort van naar schatting bijna 6% van het bruto binnenlands product. Het overmatige kastekort werd deels gedekt door een beroep op binnenlandse bronnen van monetaire financiering.
Volgens voorlopige cijfers van het ministerie van Financiën verminderden de totale ontvangsten van de overheid op kasbasis met 2%, na een stijging met circa 14% in 2012. De belastingontvangsten namen met 4% toe. Aan niet-belastingen werd echter 18% minder ontvangen, wat vooral verband hield met het onder druk staan van de bedrijvigheid in de mijnbouwsector. Aan de uitgavenkant namen de lonen en salarissen toe met 19%. Daarnaast nam de totale staatsschuld toe met 35%.
FR