De Raad van Ministers (RvM) heeft onlangs goedkeuring gegeven aan de forse verhoging van de ligdagtarieven voor het Staatsziekenfonds (SZF) en Sociale Zaken. Deze werken terug tot 1 mei 2014. Voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) Manodj Hindori geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat het besluit van de RvM een stap in de goede richting is. Hindori vertelt dat de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) samen met vicepresident Robert Ameerali en de regering een traject had uitgezet om gefaseerd de verhoging van de ligdagtarieven mogelijk te maken. ‘Natuurlijk zijn deze tarieven niet marktconform’, maar blijft de voorzitter van de NZR tevreden met wat alvast is gerealiseerd. Het uiteindelijke doel volgens Hindori is om helemaal marktconform te gaan en ook voor de overheidspatiënten op hetzelfde niveau te komen als de particuliere patiënten. Uiteindelijk moet er geen verschil zijn in de zorg, welke wordt geleverd aan een overheidspatiënt of aan een particuliere patiënt. Zo zou er ook geen verschil mogen bestaan tussen de tarieven tussen overheidspatiënten en particuliere patiënten. Hindori vertelde verder dat de regering het verschil tussen de oude bedragen en de nieuwe vastgestelde bedragen zal dekken. ‘Belangrijk is dat de ziekenhuizen worden betaald’, aldus de NZR-voorzitter.
Het advies van Hindori voor degenen die geen ziektekostenverzekering hebben, is dat zij zich zo snel mogelijk moeten laten verzekeren, omdat de tarieven te hoog zijn om uit eigen zak te kunnen betalen. Uit een missive van de RvM blijkt dat het ligdagtarief van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), SRD 562,50 is, voor het Diakonessenhuis en het St. Vincentius Ziekenhuis SRD 585, en voor ’s Lands Hospitaal en het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie is dat SRD 537,50. De NZR heeft jarenlang aangedrongen op verhoging van de tarieven, zodat de ziekenhuizen zonder problemen kunnen functioneren. De ziekenhuizen kwamen eerder in problemen, omdat de verhoogde tarieven niet betaald werden door het Staatsziekenfonds (SZF). Het SZF stelde zich op het standpunt geen middelen te hebben.
Staatsziekenfonds
Het SZF verkeert nog steeds in liquiditeitsproblemen, omdat de overheid de inhoudingen van de landsdienaren en het werkgeversaandeel niet tijdig stort op de rekening van het SZF. Dit heeft als gevolg dat specialisten niet uitbetaald kunnen worden, ziekenhuizen hun rekeningen open blijven staan en paramedici ook geen geld ontvangen voor geleverde diensten. Het eigen aandeel van een werknemer in overheidsdienst bedraagt 4% en het werkgeversaandeel bedraagt 9%. In totaal wordt afhankelijk van het salaris van de werknemer 13% afgedragen aan het SZF. In haar dienstverlening naar de overheidsambtenaren maakt het SZF geen onderscheid in klasse. Het maakt niet uit hoe hoog het salaris is en wat de functie is van de ambtenaar, bij opname in het ziekenhuis krijgt iedereen een derde klasse ligging aangeboden. Bepaalde categorieën landsdienaren krijgen een aanvulling van de werkgever, zodat zij tenminste niet in de derde klasse hoeven te liggen. Het ministerie betaalt dan het verschil tussen het derde klasse- en het eerste klasse tarief. Een dergelijke regeling geldt voor directeuren en onderdirecteuren van ministeries en leden van de rechterlijke macht.
FR