Overgewicht bij kinderen zorgwekkend volgens Wereld Gezondheidsorganisatie

Het World Health Assembly (WHA) is het beleids makend instrument van de World Health Organization (WHO) en opende de 67ste sessie door dr. Roberto Tomas Morales Ojeda als nieuwe president te benoemen. Morales Ojeda is de minister van publieke gezondheidszorg in Cuba. Suriname wordt vertegenwoordigd door drs. Miriam Naarendorp, drs. Maltie Mohan-Algoe en mr. Sandhia Soekhoe. Tijdens de opening werd de bezorgdheid uitgesproken over de stijging van overgewicht bij kinderen, wat wereldwijd plaatsvindt. De grootste stijging is te vinden in ontwikkelingslanden en om dit probleem zo goed mogelijk aan te pakken, is het nodig het juiste advies in te winnen. Hiervoor is een commissie opgesteld, die een einde moet maken aan overgewicht bij kinderen. Deze commissie zal een rapport produceren, waarin de beste benaderingen in besproken worden, welke het meest effectief zullen zijn.
De aanbevelingen van het rapport zullen volgend jaar uiteengezet worden tijdens een andere meeting van het WHA. De uitdaging zal groot zijn, aangezien de veranderende armoedekaart, met 70% van de armoede gecentreerd in midden-inkomensklasse van opkomende economieën, waarbij een grotere groei ook een groter budget creëert voor gezondheidszorg. Een beleid zal hieromheen gemaakt moeten worden, omdat anders de wereld een groeiend aantal rijke landen heeft met arme mensen, aldus het comité.
Klimaatsverandering gaat ook een rol spelen binnen de commissie, aangezien dat voor een andere gezondheidszorg vraagt, waarbij de basis is schone lucht, veilig drinkwater en voldoende voedsel en behuizing. Na deze opening werd besproken hoe tuberculose (TB) bestreden kan worden. De strategie is om de TB-epidemie te beëindigen, waarbij het aantal doden en nieuwe gevallen met respectievelijk 95% en 90% wordt teruggedrongen. Hierbij werd vraagt de strategie en resolutie tot een grotere betrokkenheid met de gezondheidssector en andere velden van sociale bescherming, arbeid, immigratie en justitie. Hoewel het aantal gevallen elk jaar aan het terugvallen is, blijft TB een van ’s werelds dodelijkste overdraagbare ziekte, waarbij 450.000 mensen een multimediaal-resistentie opgebouwd heeft.

error: Kopiëren mag niet!