Fitch heeft hoop voor Suriname

Kredietbeoordelaar Fitch heeft voor Suriname de waardering van ‘BB-‘ bevestigd, ondanks een verslechterd fiscaal en economisch klimaat in 2013. De outlook voor de langere termijn is ‘stabiel’ aldus Fitch. Ondanks tegenslagen vorig jaar heeft Suriname voldoende buffers opgebouwd bij een gematigde schuldenlast. Dat moet voldoende zijn om met name de sterke fluctuatie in zijn export van allerlei grondstoffen op te vangen, de belangrijkste inkomstenbron.
Fitch verwacht dat Suriname erin slaagt de huidige mate van lage groei en stabiliteit vast te houden tot de verkiezingen van mei volgend jaar. Het land heeft zijn kaarten recent gezet op een ontgonnen mijn die zijn goudproductie op stoom kan houden. Daarmee zijn veel kortetermijnriscio’s van de baan.
De staatsschuld in Suriname is gegroeid, vooral vanwege een belastingverlaging en loonsverhogingen voor ambtenaren. De regering heeft ingrepen aangekondigd om uitgaven en de schuldenlast te beperken.
Ingrepen Centrale Bank
Interventies van de Centrale Bank van Suriname hebben de waarde van de munt in het internationale verkeer gunstiger gemaakt, aldus Fitch.
De inflatie komt voor dit jaar op 3,4%, vooral door lagere importprijzen. Volgens Fitch heeft Suriname een adequaat gefinancierd financieel stelsel. Maar de hoge afhankelijkheid van de dollar, de snelle groei van hypotheekleningen en een toename van leningen die niet worden afgelost, baren de kredietbeoordelaar zorgen. De staatsschuld zal nog toenemen, denkt Fitch, maar blijft binnen de bandbreedte voor de beoordeling BB-, aldus De Telegraaf.

error: Kopiëren mag niet!