Mahinder Rathipal heeft deze week tijdens de begrotingsbehandeling vragen gesteld omtrent de ernstige kwikvervuiling in Paramaribo en omgeving. De kwikgehaltes in de lucht zijn groter dan voor de gezondheid wenselijk is en dit kan tot enorme schade voor de gezondheid leiden. Goudverwerkingsbedrijven gebruiken kwik om het aan de aarde te ontrekken. Eenmaal gedolven, wordt het meegenomen naar de stad waar het verkocht wordt. In Paramaribo wordt het goud opgekocht en verwerkt. Dit betekend dat goud nogmaals verhit wordt om de kwikrestanten eruit te halen. De dampen die ontstaan, komen in de lucht terecht en geven directe schade aan de gezondheid. Veel van deze goudverwerkingsbedrijven zitten in het centrum van de stad.
De DNA-lden hadden hieromtrent vragen gesteld aan minister Michel Blokland van Volksgezondheid. “Deze heeft getracht de vragen te beantwoorden en heeft aangegeven dat er wettelijke regelingen in voorbereidingen zijn”, aldus Rathipal. Dit werd herhaald door vp Robert Ameerali, maar Rathipal was niet geheel tevreden met de beantwoording, aangezien er niet werd aangegeven wat er op korte termijn ondernomen zal worden.
Traagheid bij regering om acties te ondernemen
Al langere tijd wordt er toegezegd dat bedrijven gevraagd zullen worden om filters aan te brengen. “Er is een traagheid waarmee de regering de zaak aanpakt en de serieusheid ontbreekt als het gaat om acties omtrent het beleid”, zei Rathipal. “De regering ziet het gevaar niet onder ogen en ik betreur het ten zeerste. Ik verwacht dat de regering hier actie gaat ondernemen. Voor mij reden om straks te kijken of ik voor zo een begroting zou kunnen en willen stemmen.”
Kwik mag alleen met een vergunning het land in worden gebracht. Elk jaar wordt aangeven dat er geen vergunningen worden verstrekt door de regering, maar er wordt wel kwik gebruikt. Dit betekent dat er een enorme smokkel van kwik bestaat, welke naar binnenland verdwijnt en gedeeltelijk weer terugkomt naar Paramaribo. “De smokkel kunnen we niet stop zetten. Terwijl we onszelf vergiftigen, zien we dat de smokkel niet aangepakt wordt”, aldus Rathipal. “Ik pleit voor noodmaatregelen, die in eerste instantie de goudverwerkingsbedrijven sluiten. Wanneer ze aan de eisen voldoen, dan mogen ze weer opengaan. In de ‘long run’ moeten er zwaardere maatregelen genomen worden middels wetten die eigenlijk moeten verbieden dat dit soort praktijken in het centrum van de stad plaatsvinden. En als we het toch moeten doen, dan onder zeer strenge controle op een plek waar de mens geen schade van ondervindt. De overheid is te laks in dit soort zaken, wat op lange termijn ervoor zorgt dat we de omvang van het probleem niet kunnen aanpakken.”