Worstelfederatie op bezoek bij SOC en Sportzaken

De directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo, in een gesprek met de SWF-bestuursleden Ravin Changoer en Jagat Dharamsingh
De directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo, in een gesprek met de SWF-bestuursleden Ravin Changoer en Jagat Dharamsingh
De Surinaamse Worstelfederatie (SWF) heeft onlangs twee kennismakingsbezoeken afgelegd. Eerst was er een ontmoeting met het nieuw bestuur van het Surinaams Olympisch Comite (SOC) en als tweede werd er kennis gemaakt met de nieuwe directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo. Beide bezoeken waren vruchtbaar en de SWF hoopt de goede samenwerking die er al bestond met deze instanties te versterken en voort te zetten.
Bij het kennismakingsbezoek met het Olympisch Comite waren zowel SOC-voorzitter Guno van der Jagt als SWF-voorzitter Ravin Changoer er mee eens dat het ultieme doel van beide organisaties zijn het afvaardigen van sporters naar de Olympische Spelen en andere grote toernooien die meestal om de 4 jaar gehouden worden. Daarvoor moet het pad naar de spelen gevolgd worden, met kwalificatietoernooien in de regio en trainingsprogramma’s voor atleten en officials. In dit kader haalde Changoer aan dat de Worstelfederatie zoveel mogelijk aan alle internationale toernooien in de regio wil meedoen. Ook wordt elk jaar een grote trainingskamp in Nederland opgezet, waar een aantal worstelaars een trainingsstage van 3 weken volgen en daarna in een toernooi met top Nederlandse worstelaars uitkomen. ‘Na de trainingskamp in Nederland van 2013 is er duidelijk vordering geboekt qua niveau bij de verschillende worstelaars. Dat zag je duidelijk bij de nationale kampioenschappen die daarna volgden’, zei de SWF-voorzitter. De SWF zal over twee weken van start gaan met een scheidsrechtersopleiding met onder andere twee docenten uit Nederland, te weten Ron Visser en Jan Loffeld. In oktober volgt een coachesopleiding, ook met een internationale instructeur. Voor september is er een trainingskamp gepland voor Nederland. Tussendoor zijn er twee worsteltoernooien, te weten in Nickerie op 31 mei 2014 en in Paramaribo op 27 juli 2014. Van haar zijde beloofde het SOC alle ondersteuning naar de SWF toe. Het SOC ondersteunt ook de komende scheidsrechterscursus.
Na het SOC heeft de SWF in de week daarop de nieuwe directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo, bezocht. De nieuwbakken directeur was blij met het feit dat er rust heerst bij de SWF op bestuurlijk niveau. ‘Bij enkele andere bonden zie je twee besturen of interne conflicten, wat een ongezonde zaak is. Ik volg worstelen altijd en weet dat het heel veel publiek trekt, in vergelijking met bijvoorbeeld voetbal’, zei hij. SWF-voorzitter Changoer legde Mentowikromo uit dat zijn organisatie altijd een goede band heeft gehad met Sportzaken. Die goede relatie wil de SWF ook met de nieuwe directeur voortzetten. De SWF heeft graag wat meer overheidssteun nodig om haar verschillende projecten te realiseren. De directeur zei altijd open te staan hiervoor en tot waar zijn bevoegdheden zijn te zullen helpen. Changoer deed het verzoek aan de directeur te bekijken wat de mogelijkheden zijn een Cubaanse worsteltrainer naar Suriname te halen. Cuba is een topland op worstelgebied in de regio. Daar er al een samenwerking bestaat tussen Suriname en Cuba op sportgebied, en er al coaches in andere disciplines zijn gehaald naar Suriname, verlangt de SWF dat er ook een worstelcoach voor langere periode kan komen om ons niveau op te krikken.

error: Kopiëren mag niet!