‘Landbouwers ernstig benadeeld door staatsinstituut’

Dayanand-DwarkaDe voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP, Dayanand Dwarka, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat onlangs twee landbouwers groot onrecht is aangedaan door het staatsinstituut Investment Development Cooperation Suriname (IDCS). De landbouwers hebben geld geleend om te investeren en door de benadeling zijn ze hun volledige investering kwijt. De schulden moeten nog afgelost worden. ‘De gebroeders Dassasingh zijn beide landbouwers te Weg Naar Zee en zijn ongeveer 5 maanden geleden door enkele NDP-toppers, te weten Soechit (meer bekend als Massalaman en tot voor kort VHP’er), Faizel Abdoel (bestuursopzichter te Kwatta en broer van DNA-lid Amzad Abdoel), Vijay Chotkan (topper op het ministerie van OW) en August Ibrahim (groente-exporteur), benaderd om op een reeds ontgonnen areaal te Phedra aan tuinbouw te doen.
Enige tijd geleden is door het Indiase palmoliebedrijf FFF (Food, Fat and Fertilizer), onder supervisie van IDCS, te Phedra een areaal van circa 500 ha ontgonnen. Evenwel heeft FFF aangegeven pas over een jaar over te gaan tot beplanting van het areaal met Palmolie. Om overwoekering van het ontgonnen areaal tegen te gaan, zou volgens de vorenvermelde personen, toestemming zijn verleend door IDCS om landbouwers te interesseren voor de periode van 1 jaar om op het ontgonnen areaal aan landbouw te doen. De gebroeders Dassasingh zijn bekende beroepslandbouwers en zijn benaderd om te Phedra aan landbouw te doen.
‘De heren Dassasingh hebben in drie maanden tijd, samen met arbeiders, een areaal van circa 40 ha beplant. Het gaat in deze om 5.000 tomatenplantjes, 30.000 peperplantjes, 7.000 antroewa-plantjes, 11 ha watermeloen, 8 ha maïs, 10 ha Chinese tajer en 5 ha cassave en andere groentesoorten. Meer dan 100.000 plantjes moesten nog geplant worden. De totale investering wordt geschat op meer dan SRD 1 miljoen. ‘Na 3 maanden, terwijl de aanplant in bloei was, zijn de gebroeders Dassasingh op last van IDCS met de harde hand door de politie van Brokopondo en ‘Tigri Barba’ als criminelen van het areaal verwijderd. Zij zijn met al hun machines en bezittingen op straat gezet en verder werd hen ten strengste verboden om het areaal te betreden’, geeft Dwarka aan. ‘Dit alles is geschied door Jacques Drielsma, lid van het management van IDCS’, meldt Dwarka.
‘De aanplant is niet vernietigd, maar overgenomen door IDCS en zij profiteert nu van de investeringen en inspanningen van de twee hardwerkende landbouwers, die voor geen cent zijn vergoed en gecompenseerd.’ De gebroeders Dassasingh zijn nu ten einde raad, want zij hadden leningen gesloten voor deze grote investering. De NDP- toppers waren bij het ter perse gaan van de krant niet bereikbaar voor commentaar.

error: Kopiëren mag niet!