Ondanks verschillen Suriname gezamenlijk ontwikkelen

‘Wij zijn een multiculturele samenleving. We verschillen in een aantal opzichten van elkaar, maar moeten ervoor zorgen dat wij in eenheid die verschillen respecteren, erkennen en waarderen. Als wij in staat zijn om de nationale vrije dagen voor alle groepen te erkennen, dan zullen we ook in staat zijn om in eenheid die verschillen te gebruiken voor de ontwikkeling van ons land. Wij maken ons als partij sterk daarvoor.’
Deze Phagwa-boodschap verkondigde Soewarto Moestadja, hoofdbestuurslid van Pertjajah Luhur (PL) tevens minister van Binnenlandse Zaken, op zondag 16 maart in Nickerie, waar hij samen met een delegatie van de PL naar toe was afgereisd in verband met de viering van Phagwa. Moestadja zei ‘dat we eendrachtig met elkaar, met onze verschillen, met elkaar zullen leven en ons land moeten ontwikkelen’.
De partij had in verband met Phagwa haar jaarlijkse Holika-verbranding op het terrein van PTV Nickerie. PL-voorzitter Paul Salam Somohardjo gaf te kennen dat met de Holika-verbranding alle kwaad is verbrand. “Als partij hebben wij alles wat kwaad is overwonnen, het goede heeft het kwade kunnen overwinnen”, beweerde Somohardjo, die eraan toevoegde dat Nickerie nu een nieuw en fris begin kan maken. De PL-voorzitter benadrukte dat de partij ‘elk geloof en elk ras respecteert, getuige de verschillende presidia die zijn ingesteld’, zoals het Hindoestaanse presidium, het Chinese presidium en het Marron presidium. “We maken geen enkel onderscheid, je moet mens zijn”, betoogde Somohardjo. De voorzitter van het Hindoestaans presidium, Khedoe, merkte op dat de PL niet een Javaanse partij is, maar een nationale partij. Hij hield zijn gehoor voor dat de PL in staat is zekerheid en toekomst te bieden. “Jullie zijn er vandaag getuige van dat wij geen bedelaars zijn. Wij verplichten niemand, maar wij kiezen voor zekerheid”, was de boodschap die hij verkondigde in verband met Phagwa.
Ook in andere delen van het land heeft de PL Phagwa met de bevolking gevierd. Zo hebben vertegenwoordigers van de partij te Jarikaba, Saramacca, de Holika-verbranding bijgewoond. In Wanica hebben vijftig minder draagkrachtige gezinnen op zondag 16 maart een voedselpakket ontvangen uit handen van Raymond Sapoen, ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur tevens minister van Handel en Industrie. Eén van de ontvangers raakte op 8 maart zijn huis kwijt door brand. Om de wederopbouw van het nieuwe huis te ondersteunen, kreeg het vier personen tellend gezin een financiële ondersteuning uit handen van de bewindsman.

error: Kopiëren mag niet!