‘Het failliet gaan van Insel Air zal catastrofale gevolgen hebben voor de Curaçaose economie’

Wanneer Insel Air failliet gaat, heeft dit catastrofale gevolgen voor de Curaçaose economieDe drie organisaties, Curaçao Airport Holding (CAH), Curaçao Tourist Bureau (CTB) en Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata), vinden dat de Curaçaose overheid Insel Air moet helpen met hun dreigende financiële situatie. ‘Het verdwijnen van de luchtvaartmaatschappij, zal desastreuze gevolgen hebben voor de Curaçaose economie, en dit kunnen we niet toestaan’, verklaart CAH-directeur, Maurice Adriaens.
Adriaens bevestigt ook dat de drie organisaties een brief naar de Curaçaose overheid hebben gestuurd, met de vraag om de luchtvaartmaatschappij te redden. Ze benadrukten nogmaals de belangrijke positie van Insel Air voor de economie van het land. Verder stond er in de brief ook nog een voorstel over hoe men de luchtvaartmaatschappij kan helpen om uit de put te geraken. De overheid heeft onlangs zelf nog naar advies gevraagd om Insel Air te redden. De CAH-directeur geeft dan ook aan dat hij gelooft dat de overheid zo snel mogelijk het probleem zal aanpakken. ‘Hopelijk zullen ze in de loop van de komende dagen een vergadering beleggen tussen de verschillende belanghebbenden en zal er een oplossing naar voren komen’, aldus Adriaens.
Het grootste probleem van Insel Air is het geld dat ze hebben vastzitten in Venezuela. ‘Het gaat hier om een bedrag van rond de 80 miljoen US dollar. We moeten dus een manier vinden om het geld terug te krijgen of om het in de vorm van benzine of eventueel andere producten terug te vorderen. Maar we moeten wel een duurzame oplossing vinden, want Insel Air heeft ook veel schulden bij andere bedrijven in Curaçao. Het zijn allemaal particuliere bedrijven, dus als ze hun betaling niet krijgen, zullen ze hun deuren moeten sluiten. Als de overheid Insel Air niet wil helpen en de luchtvaartmaatschappij bijgevolg failliet gaat, heeft dit dus ook effect op de andere bedrijven en dan kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. We zitten dus met een spoedeisende situatie. Er rest ons nog weinig tijd om met een oplossing te komen’, vertelt Adriaens.
Ondertussen gaan de bedrijfsactiviteiten van Insel Air in Suriname onverkort door en is het bedrijf doende van werklocatie te veranderen. Over een faillissement van Insel Air wenst men niet te praten.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!