De 43-jarige Ramesh Tamesser is afgelopen zaterdag door een reuzenmiereneter aangevallen met de dood als gevolg. Uit het voorlopig onderzoek van de politie blijkt dat de man achter het dier is aangegaan met een houwer, met de bedoeling om het dier te doden. ‘Het is dus logisch dat de miereneter het slachtoffer heeft aangevallen als hij zich bedreigd voelde. Elk ander wild dier zou dit ook doen’, verklaart Mariella Superina, voorzitter van de International Union for Conservation of Nation (IUCN), een specialistengroep voor miereneters, luiaards, en gordeldieren. ‘Superina is vorig jaar nog in Suriname geweest voor een conferentie en heeft nadien een training verzorgd op onze universiteit over deze 3 diergroepen’, vertelt Monique Pool, voorzitter van Green Heritage Fund Suriname. Onze organisatie werkt nauw samen met de IUCN.
Uit buurtonderzoek van de politie bleek verder dat de miereneter al enige tijd werd gezien in het gebied waar het slachtoffer zich toen bevond. Buurtbewoners schatten het dier ongeveer twee meter groot en denken dat het de afgelopen tijd twee kalveren heeft gedood. ‘Reuzenmiereneters zijn geen toproofdieren, maar insectivoren of insecteneters. Dus is het absoluut niet logisch voor hen om een kalf te doden. Ze zijn aangepast om mieren en termieten te eten. Daarom maken de grootte van hun mondopening en de afwezigheid van tanden het onmogelijk voor dit dier om zich te voeden met een dood kalf’, legt Superina uit.
Reuzenmiereneters zijn dan ook absoluut geen agressieve dieren. ‘Ik heb nog nooit van een miereneter gehoord die uit zichzelf, en bovendien agressief, een persoon of een dier heeft aangevallen. Ik ben alleen bekend met twee andere dodelijke aanvallen door reuzenmiereneters. Eén was een stroper wiens honden een reuzenmiereneter aanvielen. Het dier verdedigde zichzelf met zijn klauwen, waarmee het uiteindelijk ook dodelijke wonden heeft toegebracht aan de stroper. De andere aanval was een ongeval in een Argentijnse dierentuin, waar het dier in de hoek van zijn verblijf was gedreven en zich bedreigd voelde door een verzorger. De verzorger hield zich trouwens niet aan de veiligheidsprotocollen. In beide gevallen, net als in het geval dat nu net in Suriname is gebeurd, voelden de reuzenmiereneters zich bedreigd en probeerden ze hun leven te verdedigen. Wat waarschijnlijk hier in Suriname is gebeurd, is dat het slachtoffer de miereneter bij de staart heeft vastgegrepen. Dan alleen zou het dier de arm, schouder en nek van de man hebben kunnen verwonden’, vertelt Superina.
In Suriname zijn reuzenmiereneters een beschermde diersoort. Dit betekent dat ze dus bij wet zijn beschermd en dat mensen niet op deze dieren mogen jagen, ze mogen doden of op een andere manier mogen lastigvallen. Deze dieren mogen ook niet als huisdieren gehouden worden. In Suriname komen drie soorten miereneters voor, waaronder de reuzenmiereneter.